Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce programlanmış olan "Türk Tarım Tarihi Söyleşisi", DSİ Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Söyleşiye kurumlardan ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda dinleyici katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müd. V. Nail KIRMACI tarafından, Zir. Müh. Hasan Soydan'ın araştırmacı- yazar ve entelektüel kişiliğinin yanı sıra, eğitim hayatından ve anılarından oluşan bir açılış konuşması yapıldı. Ardından Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun'un konuşmasıyla söyleşiye geçildi.
Söyleşide, tarımın ilk insanla birlikte başlayan sürecinin, Osmanlı arşivlerini ve pek çok zirai dergi ve mecmuaları inceleyerek, Osmanlılardaki tarımsal oluşum ve gelişimlerin kurtuluş savaşı ve cumhuriyet yıllarına kadarki sürecinden bahseden Hasan Soydan, çalışmalarının ilk bölümünü oluşturan "Zira'i Matbu'at" adlı eseriyle, tarım camiası ve teşkilatının hafızası niteliğindeki eserinden bahsetmiştir. Türk ziraat ve veterinerlik tarihi ile ilgili bu eser, ziraat tarihinin önemli kişi ve kurumları hakkında, doğrudan bilgi edinilebilecek az sayıdaki ilk el kaynak niteliğindedir. Eserinde transliteratürü bulunan pek çok makaleden yararlanan SOYDAN'ın üç ciltten oluşan eseri, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk tarımının durumu ve sorunları hakkındadır. Türk tarımının gelişmesine yönelik gayretlere de tanıklık edilmesine yardım eden bir eser niteliğindedir.
Yazarın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da desteğiyle hazırladığı, 1831-1928 yılları arasında Osmanlıca yazılmış 60 bin sayfalık gazete, mecmua, dergi vb. tarayarak elde edilen bilgileri derleyerek, hazırladığı "Zirai Matbuat" eserinden de alıntılar yapıldığı etkinlikte, geçmişten bugüne gelişen tarım faaliyetleri nostaljik arşiv görüntüleriyle de desteklenerek anlatıldı.
"BİZİM İŞİMİZİN ÖNEMİNİN FARKINDALIĞI ARTACAKTIR"
İlk söyleşinin Samsun'da gerçekleştiğini belirten Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, "Bu söyleşiyi yapacak olan Hasan Bey ile 25 sene önce 19 Mayıs ilçesinde birlikte çalışmıştık. Kendisi hayatımda tanıdığım en fazla kitap okuyan kişidir. Bu okumalar kendisini bugün bu noktalara kadar taşıdı. Çok büyük emek ve uğraşlarla ortaya çıkmış 'Zirai Matbuat' adında bir eseri var. Bu eser günde 12 saat süren bir çalışmanın eseridir. Bir disiplinin, bilimin, tarihinin yazılması noktasında çok önemli bir olay olarak görüyorum bu eseri. Geçmişle kurulan bir bağ gibi düşünmek gerekir bunu. Bir Bakanlık niçin oluşturulmuş? Sebep neymiş? Bunu bilmek aslında bizim işimizin öneminin farkındalığını da arttıracaktır. Tarım camiasının, bu gayretlerinden dolayı kendisine minnet duyacağını düşünüyorum. İnşallah sizin de çok etkileneceğiniz bir söyleşi olacağını düşünüyorum" dedi.
"GEÇMİŞİ BUGÜNE TAŞIMAK, BİR TAKIM ŞEYLER HATIRLAMAK ADINA GÜZEL BİR ÇALIŞMA"
Yapılan söyleşinin geçmişi hatırlamak adına güzel bir çalışma olduğunu belirten Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun; "Aslında tarımın tarihi Hasan Beyin ulaşabildiğinden de daha önceye dayanıyor. Ama geçmişi bugüne taşımak, bize bir takım şeyleri göstermek ve hatırlatmak anlamında güzel bir çalışma olmuş. Tarımın sahibi hepimiziz. Çünkü bizim yaşam alanımız tarım ve geleceğimiz de tarımdan. Bundan sonraki en büyük mücadelelerin toprak, gıda, su ve enerji savaşlarından çıkacağını düşünürsek, bu 3 unsur bizim mesleğimizden geçecek. Buna her platformda hiç bir farklı düşünce içerisinde olmadan daha çok sahip çıkmamız lazım. Bu anlamda Hasan Beyin emeklerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Program, konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Hasan Soydan'ın 'Zirai Matbuat' adlı eserine dayanarak gerçekleştirdiği söyleşi ve kendisine plaket sunulması ile sona erdi.
Yorum Yazın