Değerli Tarım Uygulamaları etkinliğinde konuşan Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, 'Türk fındığı tercih değil vazgeçilmezdir' dedi
Ferrero tarafından 5 yıl önce başlatılan Değerli Tarım Uygulamaları kapsamındaki Model Bahçelerden Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi’nde Zühtü Topçuoğlu’na ait bahçede hasat etkinliği düzenlendi. Normal şartlarda 100 kilogramın altında verimin alınabildiği bahçede gerçekleştirilen değerli tarım uygulamaları ile ilk yıl 140 kilosu çıkan üretim, daha sonra 250’ye, geçen yıl da 300 kiloya yükseldi. Bu yılki verimin ise dekar başına 300 kilonun üzerinde olması bekleniyor.
TÜRKİYE İLE AYNI TEKNEDEYİZ
Değerli Tarım Uygulamaları’nın kurulan istasyonlarda katılımcılara aktarıldığı etkinlikte konuşan Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Bamsı Akın, Türk fındığının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Türk fındığı bizim için bir tercih değil, vazgeçilemezdir. Fındık sektörüne yatırım yapmaya, değer zincirini sürdürmeye ve sürdürülebilir kılmaya yönelik çabalarımız artarak devam edecektir. Bu proje kapsamındaki iyi tarım, sosyal ve kaliteli üretim uygulamaları fındığın kullanımı ve ihracatı kadar önemlidir. Bizim burada göstermeye çalıştığımız, fındığa emek verdiğiniz, çalıştığınız zaman nasıl kaliteli ve kârlı hale gelebildiğidir. Bunlar herkesin kazancını arttıracaktır. Söz konusu fındık olduğunda Türkiye ile aynı teknedeyiz. Fındık her iki taraf için de vazgeçilemezdir. Bunun için hep birlikte çaba göstermeliyiz. Biz desteklemeye devam edeceğiz.”
FINDIK ÜRETİMİ ARTTI
Ferrero tarafından gerçekleştirilen Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında 3 yıl önce dekarda 140 kilo verim alınan bahçeden bu yıl 300 kilo verim alındı. Değerli Tarım Uygulamaları projesi kapsamında 2018 yılında 28 bin çiftçi, 90 bin çiftçi ziyareti gerçekleştirildi. 2019 da 32 bin çiftçi ve 100 bin ziyaret hedeflenirken son 3 yılda 11 bin 300 kadın çiftçi eğitildi. 4 bin civarında gence, profesyonel meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların yer aldığı eğitimler verildi. Yaklaşık yüzde 30 mevsimlik tarım işçilerini sağlayan çalışanlardan oluşan 100 civarında ‘Dayıbaşı Eğitimi’ yapılırken katılımcılara sertifikaları dağıtıldı. Sadece bu yıl için bine yakın hasat makinesi satışına öncülük edildi. Yaklaşık 90 hasat ve bahçe günü etkinlikleri gerçekleştirilmesi ve etkinliklere yaklaşık 6 bin çiftçinin katılması bekleniyor.
Yorum Yazın