Çiftliklerinde ve fabrikalarındaki atıklardan enerji ihtiyacının yüzde 41’ini karşılayan Sütaş 2020’de bunu yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor. Sütaş’ın 2020 hedefleri arasında sera gazı salımını yüzde 50 azaltmak da yer alıyor.
SÜT ve süt ürünleri markası, 2020’de enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü çiftliklerinin ve fabrikalarının atıklarından üretecek, sera gazı salımını yüzde 50, su kullanımını yüzde 25 azaltacak, atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürecek, lojistik giderlerini yüzde 40 düşürecek. Her yıl kazancının yüzde 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak.
Sütaş, ‘Geleceği Düşünmemiz Çok Doğal’ konsepti ile açıkladığı 2015 Sürdürülebilirlik Raporu’nu, ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik’, ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’, ‘Ekonomik Sürdürülebilirlik’ ve ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ olmak üzere dört ana başlık altında topladı.
Sütaş’a özgü ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modelinin temelinde sürdürülebilirlik vizyonunun yer aldığını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz Aksaray ve Karacabey’deki biyogaz tesislerinde, çiftliklerde oluşan gübreleri, üretimden kaynaklı organik atıkları ve ürün firelerini önce biyogaza, ardından elektrik ve ısı enerjisine çevirdiklerini belirterek bu enerjiyi kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını dile getirdi. Yılmaz, şöyle konuştu: “2020 hedefleri arasında süt aldığımız çiftliklerin verimliliğini de yüzde 20 artırmayı, ölçeklerini ise yüzde 30 büyütmeyi amaçlıyoruz.”
20.1 MİLYON DOLAR
Sütaş’ın bugüne kadar çevre konusunda 20.1 milyon dolarlık yatırım yaptığını anlatan Yılmaz, “2013-2015 yılları arasında işlediği çiğ süt başına oranla sera gazı salımında yüzde 39, su kullanımında yüzde 26 azalma sağladı. 2015 yılında 300 bin ton atığı bertaraf ederek, grubun elektrik ihtiyacının yüzde 41’ini karşıladık” dedi.
Yorum Yazın