Aydın'ın Kuşadası ilçesi'nde, türü tehlike altındaki endemik bitki 'tüllüşah'ın çoğaltılıp yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı.
Aydın'ın Kuşadası ilçesi'nde, türü tehlike altındaki endemik bitki 'tüllüşah'ın çoğaltılıp yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı.
Adını Samson Dağları'nın antik ismi Mykale'den alan, ilk defa anavatanı olan Kuşadası'ndan toplanıp bilim dünyasına tanıtılan endemik bitki tüllüşahın gelecek kuşaklara bırakılması için doğa dostları, bilim insanları ile Kuşadası Belediyesi harekete geçti. Kuşadası bitkileri envanter çalışması kapsamında, tehlike altında olan bitkinin korunması için yaşam alanları sürekli izlemeye alındı. Bilim insanlarının desteği ile aralarında 'Aydın Gaşağı' olarak bilinen türün de bulunduğu tüllüşahın Kuşadası şehir merkezinde üretilmesi için çalışmalar başladı. Son yıllarda çoğalan yapılaşmaların ve yeni açılan tarım arazilerinin tüllüşahın sayısını iyice azalttığını söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden EKODOSD Bilim Danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Güven Görk ile birlikte tüllüşahların yayılış alanlarında incelemeler yaptığını söyledi. Sürücü şöyle dedi:
"Bu bitki türünün tanıtılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok insan bu bitkiyi tanımıyor. Bitkiye yakın alanlarda oturan vatandaşlar ve çiftçilerle görüştüğümüzde, anlatılanlardan sonra farkına vardıklarını ve korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Tüllüşahların korunması için Valilik, Çevre ve Şehircilik Denizli ve Aydın İl Müdürlükleri ile Orman ve Su İşleri Aydın Şube Müdürlüğü'ne başvurduk. Bir gerçek var ki her geçen yıl tüllüşahlar azalıyor."
'KORUYAMAZSAK BİR BİR YOK OLACAK'
Endemik bitkilerin sadece Milli Park sınırları içinde korunduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Sürücü sözlerini şöyle sürdürdü:
"Endemik türler açısından çok zengin doğal kaynak türlerine sahibiz. Eğer bu değerlerimizi koruyamazsak bu zenginlikler bir bir yok olacak. Biyolojik çeşitlilik sadece Milli Park gibi korunan alanları kapsamamaktadır. Oysa böylesine önemli türlerin yayılış alanı nerede olursa olsun, mutlak korunması gerekir. Tüllüşahlar, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı'na göre CR (Critacally Endangered-Çok Tehlikede) kategorisinde bir türdür. İlgili kurumların bu konuda çok duyarlı olmalıdır."
Tüllüşahın Kuşadası'na gelen turistlere tanıtılması ve neslinin sürdürülmesi için şehir merkezinde yetiştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Sürücü, "Bu harika bitkinin Kuşadası'nın merkezinde yetiştirilip, gelen yerli yabancı konuklara görsel bir sunum yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kuşadası Belediyesi işbirliğiyle tüllüşahlara yönelik panolar, duvar çizimleri, broşür ve kitapçıklar yapılarak tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek" dedi.
AYDIN GAŞAĞI
Aydın çevresinde görülen ve 'Aydın Gaşağı' olarak adlandırılan Centaurea Mykalae endemik bir tüllüşah türüdür. 2 metre boya ulaşabilen, sarı renkli, iri çiçeklere sahip bir türdür. Çiçeklerinin ömrü bir ay olup, çok yıllık otsu bir bitkidir. Aydın Gaşağı, 1979 yılında Aydın'da keşfedildi. Bu türün nesli tükenmekte olup, Vahim (CR) kategorisinde değerlendirilmektedir. Aydın Gaşağı için Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi tarafından başlatılan koruma ve çoğaltma faaliyetleri, Aydın ve Muğla'daki yetişme ortamlarında devam etmektedir.
Yorum Yazın