Şekerbank

TÜBİTAK, KOP Bölgesinin Jeotermal Kaynaklarını Araştırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜBİTAK, KOP Bölgesinin Jeotermal Kaynaklarını Araştırdı
KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi Tamamlandı

KOP İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK-TÜSSİDE iş birliği ile hazırlanan “KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi” tamamlandı. Bölgedeki mevcut jeotermal kaynaklara ait en güncel verilerin sunulduğu çalışmada, tarım, endüstriyel kullanım ve turizm başta olmak üzere jeotermalin kullanılabileceği tüm sektörler ele alınarak geliştirilmesine yönelik somut çıktılar hazırlandı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, jeotermal kaynak zenginliği açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye’nin potansiyelini maksimum faydaya dönüştürmek için önemli bir rapor hazırladı. TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliğinde hazırlanan raporlar ve beraberinde oluşturulan yatırımcı rehberi ve eylem planında turizm, sağlık, tarım ve enerji sektörlerine yönelik 13 farklı alanda 73 eylem önerisi getirilerek; KOP Bölgesinin çok sektörlü ve eş zamanlı kalkınması için önemli bir dinamik oluşturulacak.

“Jeotermal Enerjide Dünyanın Önde Gelen Ülkesiyiz”

Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyanın gündeminden düşmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin her geçen gün artıyor. Türkiye’nin jeotermal kaynaklarından doğrudan elektrik üretiminde bin 523 megavatlık güç ile kapasite açısından dünyada en büyük 4’ncü, Avrupa’da ise 1’nci ülke olduğunu ifade eden KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, ülkemizin mevcut zenginliğini önce tanımaya ve sınıflandırmaya ardından yatırıma ve istihdama dönüştürerek bölgesel kalkınma özelinde Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sunulacağını söyledi.

 

Jeotermal enerjiden maksimum fayda sağlayabilmek için önce mevcut kaynakların ürettikleri toplam enerjiyi temel alarak, ilgili kaynağın nasıl ve hangi amaçlarla değerlendirilebileceğinin altyapısını hazırladıklarını hatırlatan Başkan vekili Tongur, “Proje kapsamında bölge illerimizin jeotermal kaynaklarının hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal özellikleri belirlendi. Maden Tetkik Arama ve diğer ilgili kamu kurumlarından edinilen resmi veriler ışığında, mevcutta jeotermal kaynağı bulunan Aksaray, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerindeki 236 jeotermal alanının ekonomiye kazandırılması amacıyla mevcut kaynakların ağır metal analizleri yapılarak jeotermal alanların oluşum mekanizmaları ve özellikleri ortaya çıkarıldı. Bölgemizde bulunan kaynaklara yönelik ilgili sektörlerde iyileştirme, yeni yatırım önerileri ve eylem planları hazırlandı. Ayrıca bu alanda Bölgemizde yatırım yapacak girişimcilere yönelik hazırlanan Yatırımcı Rehberinde jeotermal kaynağı arama ve işletme sürecinde yapılması gereken aşamalar anlatılarak bölgemizdeki jeotermal kaynakların fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı potansiyel yatırım alanları ilgililerin kullanımına sunulmuştur.” dedi.

“KOP Bölgesinin Jeotermal Kaynakları İçin Eylem Planı Hazırlandı”

TÜBİTAK-TÜSSİDE iş birliğinde yürütülen proje ile KOP Bölgesindeki mevcut jeotermal kaynaklara ilişkin en kapsamlı ve güncel verilerin toplandığını hatırlatan KOP İdaresi Başkan vekili Tongur, bölgedeki jeotermal kaynakların özellikleri dikkate alınarak; tarımdan turizme, turizmden endüstriyel alanlara kadar pek çok sektörde kullanım olanağı oluşturacağını ve uzmanlık gerektiren çok alanlı konularda da multidisipliner kalkınmayı teşvik edeceğini belirterek şöyle konuştu; “Bölgemizdeki jeotermal kaynakları değerlendirmek isteyen yatırımcıların yatırım süreçlerinde izlemesi gereken prosedürleri ve bölgemizin potansiyel yatırım alanlarını içeren, girişimcilerimiz için kolaylaştırıcı bir el rehberi olması amaçlanarak hazırlanan Yatırımcı Rehberinin yanı sıra bölgemizdeki turizm ve sağlık sektöründe 5 alanda 39 eylem önerisi, tarım sektöründe 4 alanda 27 eylem önerisi ve enerji sektöründe ise 4 alanda 7 eylem önerisi hazırlanarak topyekûn kalkınmayı hedefleyen politikamıza uygun şeklide KOP Bölgesi Jeotermal Eylem Planı hazırlanmıştır. Yürütülen tüm bu çalışmalar ve hazırlanan materyallerin ülkemiz ve Bölgemizdeki jeotermal kaynak yatırımlarına ivme kazandırması en büyük temennimizdir. Bu eserin oluşmasında sağladıkları katkından dolayı başta TÜBİTAK-TÜSSİDE ekibi olmak üzere süreçte desteklerini esirgemeyen ilgili akademisyenlerimize, Bölge Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyor, tamamlanan bu projenin ilgili tüm taraflara faydalı olmasını diliyorum.”

‘KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi’ kapsamında yayımlanan ‘Yatırımcı Rehberi’ ile Aksaray, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin mevcut durum ve kapasitelerinin yer aldığı il bazlı değerlendirme raporlarına KOP İdaresi’nin web sitesinden ulaşılabilir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aliağa’da Üretime Engel YokÖnceki Haber

Aliağa’da Üretime Engel Yok

Bakan Pakdemirli: Arıcılarımıza Kovan Başına 15 Lira, Ana Arı Başına 80 Lira Destek SağlıyoruzSonraki Haber

Bakan Pakdemirli: Arıcılarımıza Kovan Ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar