Şekerbank

TSÜAB Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Üyeleri İle Buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TSÜAB Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Üyeleri İle Buluştu

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge İstişare Toplantısı 4 Nisan’da Diyarbakır’da yapıldı.

Toplantıya TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerinin yanı sıra, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Başkanı Hacı Ömer Güler, Bölge İllerinin Tarım ve Orman İl Müdürleri,  Tarım ve Orman Bakanlığı ile Araştırma Enstitülerinin yetkilileri dâhil olmak üzere 80’in üzerinde kişi katılım sağladı.

İstişare toplantısının açılış konuşmasını yapan TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, toplantıya gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Türk Tohumculuk sektörünün 2006 yılında çıkan 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile ivme kazandığını belirterek;

“Dünya tohumculuk sektöründe öne çıkan firmalara baktığımızda 100-150 yıllık geçmişe sahip olduklarını görmekteyiz. Yakaladığımız bu ivme ile aradaki farkı çok kısa sürede kapatacağımıza inanıyorum” dedi.

Başkan Yılmaz, TSÜAB’ın sektöre değer katmak adına yürüttüğü çalışmalara değinerek şunları dedi:

“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projelerimize devam ediyoruz. Daha önce bölgeler bazında yürüttüğümüz bu projeleri artık türler bazında sürdüreceğiz. İlk URGE projemizin sebze alanında başlaması için de karar aldık. 

Aktarmak istediğim bir diğer konu ise Bitki Sağlığı Laboratuvarımızdaki sabit yatırımların tamamlanmak üzere olduğudur. Patates ve sebzeden başlayarak sektörün ihtiyaç duyduğu bitki laboratuvarını hizmete açmak için çalışmalarımız devam ediyor.”

**

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın manevi ve coğrafi tarihini aktardıktan sonra bölgenin tarım ve hayvancılıktaki öneminde değindi.

Türkiye'nin en büyük entegre alan yönetimi ve sulama projelerinden biri olan Silvan Projesi'nde Silvan Barajı dahil 8 baraj yer aldığını, projenin tümünün tamamlanması ile 235 bin hektar alanın sulu tarıma kavuşacağını aktardı. İlin Türkiye'de kırmızı mercimekte birinci, karpuzda dördüncü, pamukta beşinci sırada yer aldığını kaydetti.

**

Açılış konuşmalarının ardından, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü (TTSM) Kontrol ve Sertifikasyon Bölümü Kalite Güvence Sorumlusu Nilgün Arslan, “Sertifikasyon Sürecinde Yaşanan Sorunlar-Soru ve Cevaplar” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Arslan, sunumun ardından katılımcılar tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

Dr. Ahmet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleşen İstişare Toplantısında ise Yönetim Kurulu Üyelerinin takdiminin ardından bölgede faaliyet gösteren TSÜAB üyelerinin soruları yanıtlandı.

Toplantıda; sözleşmeli üretim sisteminde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi ile ilgili yaşanan sıkıntılar, ekim normları ile ilgili sıkıntılar, müşterek tarlalarda (hisseli tapu kayıtlı) yaşanan beyanname sorunu, NACE kodu nedeniyle Sanayi Sicil Belgesi alamama ve KOSGEB desteklemelerinden fayda sağlayamama ve Kaçak Tohumculukla Mücadele konuları gündeme geldi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıbal: Süt Üreticisi Sahipsiz BırakıldıÖnceki Haber

Sarıbal: Süt Üreticisi Sahipsiz Bırakıld...

Yeşeren Çocuklar‘da 25 Hafta Geride KaldıSonraki Haber

Yeşeren Çocuklar‘da 25 Hafta Geride Kald...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar