TOFİDAS

Trump’ın Vergi Kararı ABD’yi Rus Gübresine Bağımlı Hale Getirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trump’ın Vergi Kararı ABD’yi Rus Gübresine Bağımlı Hale Getirdi
ABD'nin bazı ülkelere getirdiği ek gümrük vergileri sonrası, Rusya’nın üre gübresi ihracatı iki kat arttı. Mayıs ayında ABD'nin gübre ithalatında Rusya’nın payı %64’e ulaştı.
Çim Sınırlayıcı

ABD’nin 2025 yılının Nisan ayında bazı ülkelere uygulamaya başladığı ek gümrük vergileri, Rusya’nın üre gübresi ihracatında dikkat çekici bir artışa yol açtı. The Washington Post’un haberine göre, Rusya’nın ABD’ye üre ihracatı son aylarda iki katına çıkarak, Mayıs ayında toplam ithalatın %64’üne ulaştı.

Üre gübresi, özellikle buğday, mısır ve pirinç gibi temel tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılıyor. ABD’nin vergi uygulamasından Katar ve Cezayir gibi üretici ülkeler etkilenirken, Rusya bu uygulamadan muaf tutuldu. Bunun nedeni, Rusya’nın zaten başka ekonomik yaptırımlara tabi olması ve bu nedenle yeni vergi paketinin dışında bırakılması.

Rus üreticiler bu durumdan faydalanarak ABD pazarında önemli bir pay elde etti. Özellikle Katar ve Cezayir gibi ülkelerden yapılan sevkiyatların azalması, Rusya’nın ürünlerinin fiyat ve erişim açısından avantaj kazanmasına neden oldu.

Uzmanlar, bu gelişmenin ABD tarım sektöründe dışa bağımlılığı artırabileceği ve piyasadaki fiyat istikrarını etkileyebileceği uyarısında bulunuyor. Rus gübresine artan bağımlılığın, hem jeopolitik hem de ekonomik düzeyde uzun vadeli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya’da Karabuğday Fiyatlarında Artış Riski GündemdeÖnceki Haber

Rusya’da Karabuğday Fiyatlarında Artış R...

Özbekistan'da Tohum Kalitesi İçin QR Kodlu Yeni Dönem BaşlıyorSonraki Haber

Özbekistan'da Tohum Kalitesi İçin QR Kod...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar