Şekerbank

Toprak İşlemesiz Tarım İle Hem Verim Hem Destek Aldılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toprak İşlemesiz Tarım İle Hem Verim Hem Destek Aldılar

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile korumalı (toprak işlemesiz) tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması (ÇATAK) programı kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek ve yaygınlaştırmak amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütüyor.

Bu amaçla 2018 üretim sezonunda Merkez İlçede Tayip, Fakıbeyli, Divanlı, Kuşçu köylerinde, Sarıkaya'da Bağlıca, Şefaatli'de Akcami ve şu an bulunduğu Boğazlıyan'da Yenipazar olmak üzere 4 ilçeminin 7 köyünde  demonstrasyon amaçlı olarak anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan doğrudan ekim mibzeri kullanılarak İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personellerinin kontrolünde toprak işlemesiz tarım yapıldı.

Yenipazar beldesindeki yem bezelyesi ve macar fiği  demonstrasyonlarımızın hasatını yaptık. Hasata İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR, İlçe ve Şube Müdürleri, teknik personeller, bölgedeki hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ve basın mensupları katıldı.

Yapılan demonstrasyon hakkında çiftçilere ve basın mensuplarına bilgi veren İl Müdürü şunları söyledi;

"Görüldüğü üzere yem bezelyesi ve macar fiğinin gelişimi gayet iyi. Ancak boy olarak istediğimiz boydan biraz kısa kaldı ama bu kesinlikle toprak işlemesiz tarımdan dolayı  değildir. Bilindiği üzere bu sene nisan ayında hemen hemen hiç yağmur yağmadı. Bu ise bitkilerde strese bağlı olarak tohuma yönelmeye ve boyunun kısa kalmasına neden oldu. Bu durum ot verimi açısından en çok yem bitkilerini etkiledi. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; toprak işlemeli olarak ekilen arazileri de kontrol ettik, oralardaki yem bitkilerinin boyları daha kısadır. Nedeni ise toprak işlemesiz olarak ektiğimiz bu alanda geçen yıldan kalan bitki artıkları olduğundan dolayı, toprak nemi daha fazla tutmakta, kuraklık durumunda bitki işlenen arazilere göre daha geç su stresine girmektedir. 

Ayrıca burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden ÇATAK kapsamında dekara 45 TL, Yem Bitkileri Desteğinden ise dekara 60 TL alacaktır.

Biz bu sistemi Yozgat'ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trabzon'da ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’ Mutlu BittiÖnceki Haber

Trabzon'da ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’ Mut...

75 Girişimci Kadın Çiftçi sertifikalarını törenle teslim aldıSonraki Haber

75 Girişimci Kadın Çiftçi sertifikaların...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar