Aliağa'da Çitlembik Yağını Üreten Kadın Girişimci Kendi İşinin Patronu Oldu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü'nün başlatmış olduğu, "Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi" kapsamında, geliştirdiği "Geçmişten günümüze çitlembiği yaşatmak" projesiyle 133 kadın girişimci arasından birinci olan Yıldız Topçu, aldığı 20 bin liralık destekle kendi işinin patronu oldu.
Aliağa'ya bağlı Hacıömerli mahallesinde yaşayan Topçu, evinin ahır olarak kullanılan bir bölümünü üretim merkezi haline çevirerek çitlembik yağı üretimine başladı. Elde ettiği maddi destekle birlikte daha önce ahır olarak kullandığı yeri onararak makine ve ekipman ihtiyacını karşılayan Topçu'nun en büyük destekçisi ise eşi Hasan Baki Topçu.
EŞİMİN EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİM
İki çocuk annesi Topçu, çocuklarının geleceğini düşündüğünü belirterek eşinin en büyük hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Topçu, "İki çocuk annesiyim çocuklarım okuyor ve onlar için ne yapabilirim ekonomik olarak nasıl bir destekte bulunabilirim diye düşündüm. Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi ile ilgili projeye destek çıkıldığını öğrendiğimde iki gün hangi projeyle katılabilirim diye düşündüm. Çitlembikle katılmaya karar verdim. Çitlembik yağı üretimi eşimin dedesinden kalan bir meslek. Eşimin 20 yıllık hayaliydi çitlembik yağı üretmek biz de bu hayali gerçeğe dönüştürdük. "dedi.
ÇİTLEMBİK MEYVELERİNDEN YAĞ VE SABUN YAPARAK MARKALAŞMAK İSTİYORUM
Doğal yollarla yetişen ve halk arasında menengiç diye bilinen Çitlembik yağının mide ağrıları ve yara iyileştirici özelliği olduğu vurgulayan Yıldız Topçu,"Çitlembik'ten Menengiç kahvesi, krem, yağ, bıttım sabunu üretimi de yapılıyor" diyerek şunları kaydetti:"1980'li yıllara kadar dedelerimiz çitlembik ağacı meyvesinden sabun ve yağ elde ederken, günümüzde yörede zeytin yetiştiriciliği üretiminin artmasıyla çitlembik ağaçlan kaderine terk edildi. Ağaçlar kesilerek yakıt olarak kullanılmaya başlandı. Bu proje ile, insan sağlığı açısından da büyük önem arz eden ve ürünlerinin gıda, sağlık ve kozmetik sektöründe değerlendirilmesi mümkün olan çitlembik ağacının yok olmasını önleyerek 4. kuşak temsilcisi olmayı amaçlıyorum. Meyvelerinden krem, Yağ ve sabun olarak üretimini yapıp markalaşarak tüketicilere sunmak istiyorum."
Köyde ki kadınlara da iyi bir örnek teşkil ettiğini belirten Topçu," Bölgemizde doğal olarak yetişen çitlembik ağacından elde edeceğimiz ham madde ile düşük maliyetle yüksek gelir elde etmeyi hedefliyorum. Artan hammadde ihtiyacını karşılayabilmek için civar köylerden de çitlembiğin toplanması teşvik edilerek, köyde yaşayan kadınlar için de çitlembik bir gelir kaynağı oluşturacak "diye konuştu.
Yıldız Topçu proje danışmalığını yapan Aliağa İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Burcu Sütçü'ye teşekkürlerini ileten Topçu, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yorum Yazın