Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce'nin katılımı ile Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesinden 27 üreticiye 214 bin fide , Göçerlere Bir Umut Aydınlık Projesi kapsamında güneş paneli dağıtımı, Arı Koloni Gelişimi Ve Bal Üretiminin İzlenmesi Projesi kapsamında hassas terazi dağıtımı yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde gerçekleştirilen programa Tokat Vali Yardımcısı Mehmet GÖDEKMERDAN, DOKAP Başkanı Ekrem YÜCE, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ŞAHİN, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan SALDIRICIER, Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali DEMİR, Ziraat Odası Başkanı Ahmet DÖKÜLEN, Ortakaradeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet BOZ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Müdürü Fevzi ÇİÇEK, Daire Başkanları, Şube Müdürleri ve çiftçiler katıldı.
Programda birlik başkanları adına konuşma yapan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan Saldırıcıer, "Tokat ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak görevimiz, ilimizin en ücra köşesindeki bir yetiştiricimizin dahi sorununu tespit ederek çözüm üretmek ve haklarını savunma mücadelesi vermektir. Bu bağlamda, DOKAP bize umut ışığı olmuştur. Bugün, birliğimiz tarafından hazırlanan projelerin meyvesini almaya başladığımız gündür. Bugün hayata geçirilecek olan Göçerlere Bir Umut Aydınlık Projemiz sayesinde, dağın başındaki bir yetiştirici annemizin çocuğu ağladığında, çocuğuna ışık altında bakarak bizlere bu karanlıkta aydınlık olanlara karanlık yüzü gösterme Allah'ım diye dua etmesi kadar güzel bir dua olabilir mi? Projemiz yaylalarda göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerimizi kapsamaktadır. Birliğimiz tarafından hazırlanarak DOKAP`a sunduğumuz Koyun Keçi Banyo Havuzu Projesi, Yaylalarda Barınak Projesi ve Yaylalarda Kırkım Projeleri ilerleyen günlerde hayata geçirilecek olması, yetiştiricilerimizin refah seviyesini artıracak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Sayın DOKAP Başkanımız Ekrem YÜCE Beye ilimize ve projelerimize göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı tüm yetiştiricilerim adına teşekkür ederim. Ayrıca, gece gündüz mesai mefhumu gözetmeden tüm zamanlarını yetiştiricilerimize hizmet vermeye adamış birlik personelime huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.
Daha sonra Tokat'ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler hakkında konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, Tokat'ta 410 çiftçiye 1 Milyon 33 bin 400 TL destek sağlandığını söyledi. Şahin, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce demonstratif amaçlı olarak uygulanmak üzere Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi hazırlanmıştır. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenmesi uygun görülen proje 2017 yılında uygulamaya konmuştur.2017 Girdi alımları yıl sonuna kadar tamamlanmıştır. Bugün yapılan çalışma ile il genelinde belirlenmiş 27 demonstratif çiftçiye çilek yetiştiriciliği hakkında bir günlük eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda daha önceden belirlenen alanlara dikilmek üzere fidelerin teslimi yapılmıştır.214.000 fide ile 27 üreticide toplam 42,8 da açık alanda çilek yetiştiriciliği sağlanacaktır. Kurulan tesislerde, üretimin 1. yılı olan 2018'de 130 ton rekolte ve 650.000TL gelir beklenmektedir. Optimum verimin alınacağı yetiştiriciliğin 2. yılı olan 2019 senesi içerinde ise 200ton rekolte ve 1.000.000TL gelir beklenmektedir. 3 yıllık proje sonunda ekonomiye katkısının 3.000.000.000TL olacağı hesaplanmıştır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ŞAHİN; ayrıca projesi önceden kabul edilen, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında uygulan ve uygulanacak olan "Bağ Vatanına Dönüyor." Bağcılığı Geliştirme Projesi 3 yıl süreli her yıl için 2 Milyon 200 bin TL olmak üzere toplam 6 Milyon 600 Bin TL bütçeli ve 2 bin da alanda 400 çiftçiye bağ tesis kurulacaktır. Birinci yılı olan 2017 'de 660 da bağ tesisi tamamlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Buzağılar Ölmesin İşletmeler Boş Kalmasın Projesi ; Tokat ilimiz genelinde 1700 işletmede ve 17 Bin gebe ineklerde üç etmene karşı (e-coli, rota ve corona) uygulanmaktadır. Proje bedeli ise 605 Bin TL'dir" dedi.
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, "Başkanlığımız tarafından 2017 yılı yatırım programında uygulamaya koyulan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tokat İli Çilek Tarımının Geliştirilmesi Projesi" 2017 Yılı Yatırım Programı Bitkisel Üretiminin Altyapısının Geliştirilmesi Projelerinden "Tokat "Bağ Vatanına Dönüyor" Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi" ile Tokat ilinde yapılan bağcılığın modern dikim yöntemleriyle geliştirmek için Merkez, Pazar, Zile, Erbaa ve Niksar ilçelerinde ilk yıl 650 da, İkinci yıl 650 da ve üçüncü yılda 700 da alanda üzüm bağı tesisi yapılacak olup 3 yılda toplam 2.000 dekar alanda Bağ tesis işlemleri tamamlanacaktır.
Turhal ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen "DOKAP Bölgesi Solucan Gübresi Üretiminin Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Başkanlığımızın onayıyla projeye başlanılmış ve 20 işletmeye Solucan Besleme Ünitesi (en az 5 m uzunluğunda ve en az 1 metre genişliğinde), 3 ton Solucan Yemi ve 100.000 adet Solucan hibesi gerçekleştirilmiştir. Arıcılıkta Koloni Gelişimi Ve Bal Üretiminin Kablosuz Hassas Terazi İle İzlenmesi Projesi kapsamında seçilen 50 adet arıcıya kablosuz hassas terazi alımı hedeflenmiş ve 2017 yılında 25 adet arı terazisi alımı yapılmıştır.
Tokat Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi 2017-2018 yılları kapsayıp proje ödeneği 1.140.000 TL'dir. 2017 yılı proje ödeneği 570.000 TL Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün proje hesabına aktarılmıştır. 2017 yılında Tokat ilinde uygulanan ve devam eden Erbaa Soğuk Hava Deposu Projesi, DOKAP Bölgesi Organik Tarım Havzalarının Belirlenmesi Araştırma Projesi, DOKAP Bölgesi Tarımsal Üretim ve Tarımsal Sanayi Yatırım Potansiyelinin Araştırılması Projesi, DOKAP Bölgesi Tarım Sektöründe Girişimcilik Kapasitesinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projeleridir. 2018 Yılı Yatırım Programına teklif edilen projeler ise; DOKAP Bölgesinde İstiridye Mantarı Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi ile 10 kişiye mantar sera kurulumu için 250.000 TL, Tokat İli Bal Paketleme Tesisi ve Hizmet Binası Altyapı Kurulumu Projesi için 440.000 TL, Her Köye Bir Koyun Keçi Banyo Havuzu Projesi ile 124 adet sabit banyo havuzu için 810.000 TL, Erbaa Mezbahane Yapım Projesi ile 50 adet Büyükbaş, 100 adet Küçükbaş hayvan kapasiteli için 3.080.000 TL, Çiftlikten Sofraya Sağlıklı Süt Projesi ile 10 adet 500lt'lik Süt Soğutma tankı, 43 adet süt takip sistemi için 265.000 TL, Göçer Yetiştiricilerin Yaşam Standartlarının Yükseltilmesi Projesi ile 250 adet göçmen çadırı ve 250 adet güneş paneli için 875.000 TL, Tokat Zile Karakuzu Sulama Göleti Projesi ile 1.075 ton kapasiteli 26 m gövde yüksekliğinde sulama göleti 3.000 da alan sulama için 5.026.000 TL, Damızlık Ana Arı Ekotip Geliştirme Projesi ile tokat ilinde 600 adet ana arı üretimi yapılacaktır. Dedi.
Vali Yardımcısı Dr. Mehmet GÖDEKMERDAN konuşmasında Tokat'ın tarım anlamında potansiyelinin yüksek, önemli bir il olduğunu, tarımın ekonomik olarak vazgeçilmez sektör konumunda bulunduğunu, bu projenin, tarımsal faaliyetlerin ve üretimin daha da kaliteli ve verimli olacağını ifade etti.
Yorum Yazın