-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 2017 yılı yurtiçi yazlık dönem sertifikalı tohum ile sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım ve sertifikalı tohum/fidan üretim desteği başvurularında süre, 31 Ekim Salı günü doluyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan yurt içi sertifikalı tohum (yazlık dönem) kullanım ve yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği ve sertifikalı tohum/fidan üretim desteği başvuruları 31 Ekim 2017‘de bitecek.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, desteklenecek kapama bahçenin 2017 yılında tesis edilmiş, minimum dikim normlarına uygun, tek türde, örtaltı muz bahçesinde 1, çilek, mavi yemiş, kuşburnu, kivi, kızılcık ve açık alandaki muz bahçesinde 3, diğer bahçelerde 5 dekarın altında olmaması gerektiğini belirtti.
Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin, başvurularını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla 31 Ekim 2017 Salı günü mesai saati bitimine kadar yapmaları gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “gerekli belgelerle müracaatını zamanında yapamayan üreticilerimizin destekten faydalanmaları mümkün olamayacaktır. Çiftçilerimizin zarara uğramaması için yoğunluk olabileceğini de düşünerek son günü beklemeden müracaatlarında fayda vardır” dedi.
-Destek miktarları-
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği, dekarda, susam, kanola ve aspirde 4, tritikale, yulaf ve çavdarda 6, çeltikte 8, buğday ve arpada 8,5, korunga, fiğ, yem bezelyesinde 10, yerfıstığı ve yoncada 15, nohut, kuru fasulye, mercimek ve soyada 20, patateste 80 lira olacak.
Üretim desteği ise yurt içi sertifikalı tohumda, kilogramda, arpa, çavdar, tritikale, yulafta 8, buğday ve patateste 10, çeltikte 25, soyada 35, aspir, kuru fasulye, mercimek ve nohutta 50, susamda 60, fiğ, korunga, yem bezelyesinde 75, yer fıstığında 80 kuruş, kanolada 1 lira 20 kuruş, yoncada 2 lira olacak. Orijinal ve üstü tohumlarda desteğe yüzde 100 ilave yapılacak.
Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği ise dekarda, bodur ve yarı bodur meyve türlerinde standart olanlarda 100, sertifikalı olanlarda 400, sertifikalı çilek fidesinde 400, bağ ve nar hariç diğer meyve fidanlarında standartta 100, sertifikalıda 280 lira olacak.
Sertifikalı fidan üretim desteği ise, aşılı fidan üretenlere fidan başına 1 lira, aşısız fidan üretenlere fidan başına 50 kuruş olarak uygulanacak.”
Çiftçi kayıt sisteminde 2018 üretim yılına kayıtlı, 2017 güz döneminde sertifikalı tohum ekilen ve 2018 üretim yılında hasat edilecek ürünlere ait başvurular ise 1 Kasım 2017 itibarıyla başlayacak.
Yorum Yazın