Şekerbank

TMO ÜRÜN ALIMLARINDA YENİ DÖNEM

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TMO ÜRÜN ALIMLARINDA YENİ DÖNEM

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2016 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile sözleşme imzalayan lisanslı depoların faaliyet gösterdiği bölgelerdeki ürün alımlarının artık sadece söz konusu lisanslı depolar üzerinden yapılacağını ifade etti.

Türkiye’de Lisanslı Depoculuğun gelişmesi ve önünün hızlı bir şekilde açılması adına sektörde beklenilen adımların atılmaya başlandığını kaydeden GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yeni dönemde TMO’nun sözleşmeli Lisanslı Depoların bulunduğu bölgelerde ürün alımlarını sadece ilgili lisanslı depolar aracılığıyla gerçekleştireceğini söyledi.

 Dünyanın önde gelen tarım ülkeleri tarafından yıllardır uygulanan lisanslı depoculuk uygulamasının 'Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu' ile 10 yıl önce Türkiye'de sektörün hayatına girdiğini anımsatan Tiryakioğlu, TMO’nun  Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senedi ile ilgili  Alım Esaslarını açıklamasının tarım sektörüne cazip olanaklar sunacağını kaydetti.

GTB’nin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 'Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına' ilişkin bölgede yetkilendirilmiş ilk ve  tek borsa olduğunu belirten Tiryakioğlu, “Türkiye’nin çeşitli illerindeki lisanslı depolarda düzenlenen ürün senetlerinin tescili ve ticareti yeni dönemle birlikte borsamız Elektronik Ürün Senetleri Platformunda işlem görebilecek. Bu konuda üreticilerimize ve tüccarlarımıza en iyi hizmeti yerinde verebilmek adına lisanslı depoculuk izni bulunan şirketlerle sözleşme imzalamaya başladık ” dedi.

ÜRÜNLER ELÜS YETKİSİ ALAN BORSALARDA İŞLEM GÖRECEK

Lisanlı Depolarda kayıt altına alınan  ürünlerin, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile yetkilendirilmiş borsalarda işlem göreceğini kaydeden Tiryakioğlu, sistemin işleyişi hakkında ise şu açıklamalarda bulundu.

“ TMO’nun lisanslı depolarda sözleşme yaptığı yerlerde ürününü TMO’ya satmak isteyen üretici öncelikle sözleşme imzalanan lisanslı depolara bıraktığı ürüne ait ELÜS bilgileriyle borsada bulunan TMO görevlisine müracaat edecek. Böylece Analiz değerleri TMO otomasyon sistemindeki ürün analiz fişine yansıyarak alım fiyatı oluşacak. Üretici ürününü TMO’ya satmak istemesi durumunda ise yetkilendirilmiş borsa tarafından TMO’ya özel olarak haftanın belirli gün ve saatinde düzenlenen şartlı seansa katılacak. Yetkili borsadaki platformda satışa konu olan ELÜS’e ait bilgiler aracı kuruluş tarafından sisteme girilecek. Sistemde oluşan bilgilere göre aracı kuruluş tarafından oluşturulan şartlı virman seansında gerekli takas işlemi gerçekleştirilecek. Şartlı seans olduğu gün takas gerçekleşerek ürün stoku TMO kayıtlarına, ürün bedeli ise üreticinin hesabına geçecek.”

Lisanslı Depoculuğun üretici ve işletmecilere önemli birçok maddi kolaylığı da beraberinde getireceğine vurgu yapan Tiryakioğlu, Lisanslı Depoya ürün bırakan üretici, tüccar ve şirketlerin  sahip oldukları ELÜS’ü teminat göstererek TMO’nun sözleşme imzaladığı bankalardan kredi kullanabileceğini ifade etti.

 Lisanslı depolara ürün bırakan üreticilerin ELÜS’teki miktarın ancak ÇKS belgesindeki miktarı kadarını TMO’ya satabileceğini kaydeden Tiryakioğlu,sözleşmesi bulunan lisanslı depolara ürün bırakan tüccar ve şirketlerin, ELÜS’lerini üreticiden aldığına dair müstahsil makbuzu, fatura ve alım-satım belgesi ile 1 Kasım 2016 ile 28 Nisan 2017 tarihleri arasında TMO’ya satış yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri'de Hububat Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Kayseri'de Hububat Hasadı Başladı

Tarımın Babası, Çiftçinin Dostu Hayata Gözlerini YumduSonraki Haber

Tarımın Babası, Çiftçinin Dostu Hayata G...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar