Şekerbank

TKDK Tarafından Düzenlenen Arıcılık Sektör Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TKDK Tarafından Düzenlenen Arıcılık Sektör Toplantısı Yapıldı
Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programının (IPARD) Türkiye’deki uygulayıcısı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD uygulamaları değerlendirme toplantısının 8.’si olan “Arıcılık Sektörü Çalıştayı” Ordu’da gerçekleştirildi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD uygulamaları ve Arıcılık Sektör Toplantısı Ordu'da düzenlendi.

Belde Otel’de yapılan toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK tarafından düzenlenen IPARD Uygulamaları ve Arıcılık Sektörü Toplantısı’nda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Böyle bir toplantının Ordu’da yapılıyor olması bizleri son derece mutlu kıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bizim her zaman en yakın mesai çalışma arkadaşlarımız olmuştur. Bizler görev yaptığımız yerlerde bulunduğumuz ile faydalı olmak istiyoruz. İnsanlar burada geçinsinler, istihdam, üretim artsın ve iş bulsunlar. Biz de buna nasıl katkıda bulunabiliriz bunun peşindeyiz. Yapılacak her iş ve işlemler, her teşebbüs sonuçta bir sermayeye, paraya dayanıyor. Önce müteşebbis sonrada bunu finansa edecek kaynak lazım. En büyük yakınmalardan bir tanesi de çoğu AB’den gelen bu hibelerin, yeterince proje üretilemediği için zamanında kullanılmadığı şeklinde yakınmalar vardı.Bu kurum aslında Avrupa birliği adına akredite proje eden bir kuruluş” diye konuştu.

“Tarımsal kalkınma ve tarım stratejik bir faaliyet. Geleceğin en stratejik ürünü tarımsal ürünlerdir. Birim alanda en fazla ürünü elde etme, en kaliteliyi yakalama, insan sağlığını zarara sokmayacak şekilde dünyada da pazarlanabilir tarımsal ürünler üretmek zorundayız” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Bizim pek çok açıdan avantajımız var ve her bölgemizde çok değişik ürünler elde ediliyor. Rize’de çay, Ordu’da fındık var. Sektörde belirleyici konumdayız. Tekelinde olduğumuz sektörler var. Yüksek gerilim hattında çalışan bu işi en iyi yapanlar Gölköy ilçemizden çıkıyor. Ordulular çalışkan ve bir şeyler yapmak istiyor. Bu tür kuruluşlar aracılığıyla önlerini açmak lazım. Ayrıca, Ordulu arıcılar mücadele ediyor ve Türkiye’nin dört bir yerinde bal üretip satıyorlar. İlimizde kurulan Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile sahte balında önüne geçilecek. Arıcılığın merkezi Ordu. Arıcılık sektörü bizim açımızdan son derece önemli. Stratejik ve geleceği olan bir sektör” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Ordu’nun turizmde bir marka kent olması amacıyla yapılan tanıtım faaliyetlerine de değinen Vali Balkanlıoğlu, ”Özellikle kırsal alanlarda butik otellerde, tatil köylerinde kuş sesleriyle naturel yiyeceklerle tatil yapmak istiyorlar. Buralarda boş evler fazla ve bunlar ev pansiyonculuğu olarak değerlendirilebilir. Bu toplantının geleceğe dönük yeni pencereler, tespitler açacağını, Ordu’nun tarımsal ve kırsal kalkınmasına katkı sağlayacağını özellikle arıcılığımızın bulunduğumuz yerde biraz daha ileriye gideceğini inancım tamdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı ise yaptığı konuşmada, ”Uygulanmakta olan IPARD-I Programında sona gelindiğini, IPARD-II Programının başlamak üzere olduğunu, gerçekleştirilen yatırımların değerlendirilip elde edilecek sonuçları dikkate alarak süreci yönetmek istediklerini ve bu sebeple gerek Bakanlık yetkilileri, gerek üreticiler, gerekse akademik camiandan oluşan ilgili tüm tarafları bir araya getirerek görüş alış-verişinde bulunmayı amaçladıklarını belirtti.

IPARD-I Programı kapsamında yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalandığını, 6 milyar liraya yakın yatırım yapıldığını ve bu yatırımlara yaklaşık 3,3 milyar lira hibe verildiğini belirten Nazlı, bu yatırımların yüzde 40-50 kapasiteyle çalıştığını ve buna karşılık 45 binin üzerinde istihdam sağlandığını, kapasite kullanım oranlarını arttırarak istihdamı 100 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

TKDK’nın en önemli hedeflerinden birinin yatırımların sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunun altını çizen Nazlı, doğrudan istihdamın en çok öne çıktığı sektör olan arıcılık sektöründe de sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini, arıcılığın yan faaliyet olarak değil, ana faaliyet olarak yapılmasının önünü açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ordu’daki arıcılık projeleri sayesinde küçük bütçeli yatırımcıların IPARD Programına olan ilgisinin arttığını belirten Başkan Nazlı, “Daha kontrollü, daha modern ve daha fenni yöntemlerin kullanılması ile beraber arıcılık önümüzdeki dönemde parlayan bir sektör haline gelecek ve sonraki süreçte yer alan paketleme ve ambalaj sektörlerine de olumlu yansımaları olacak.” dedi.

Ordu’da 397 proje ile sözleşme imzalandığını ve yatırım tutarının 87 milyon TL olduğunu söyleyen Nazlı, “Türkiye’de arıcılığın merkezi Ordu olduğu için toplantıyı burada organize ettik. Sizlerden alacağımız görüş ve önerileri hayata geçireceğiz. Ordu’da arıcılık, fındık ve kırsal turizm öne çıkmış sektörler. Ordu’da kırsal turizm potansiyeli oldukca yüksek” diyerek, sıkıntı yaşanmadan en rahat çalışılan ilin Ordu olduğunu kaydetti ve Vali İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere tüm kurum yöneticilerine teşekkür etti.

Toplantıda sektör paydaşların katılımıyla uygulama örnekleri değerlendirildi. Sorun ve çözüm önerileri tartışıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Organik Tarım İçin Malzeme Yardımı YapıldıÖnceki Haber

Organik Tarım İçin Malzeme Yardımı Yapıl...

Tarımda destekleme bir lütuf değil, hak ve zorunlulukturSonraki Haber

Tarımda destekleme bir lütuf değil, hak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar