TOFİDAS

Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi Projesiyle Kadınlara İstihdam Kapısı Açılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi Projesiyle Kadınlara İstihdam Kapısı Açılıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kadın istihdamına katkı sağlamayı hedefleyen tıbbi ve aromatik bitki bahçesi projesinde çalışmalar hız kazandı. Toplam 14 bin metrekarelik alana kurulacak olan bahçede 15 farklı türde bitki yetiştirilecek ve kadınlara ekonomik kazanç sağlayacak eğitimler verilecek.
Çim Sınırlayıcı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınların istihdamını desteklemek ve kente yeni bir peyzaj alanı kazandırmak amacıyla tıbbi ve aromatik bitki bahçesi projesini hayata geçiriyor. Park ve Bahçeler, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık, Kırsal Hizmetler, Çevre Koruma ve Kontrol ile Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlıklarının iş birliğinde yürütülen proje, eğitim ve üretimi bir araya getiriyor.

Toplam 14 bin metrekarelik alana kurulacak olan bahçede, altyapı çalışmaları (drenaj hatları, su tesisatları ve bordür taşlarının döşenmesi) tamamlanma aşamasına geldi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, önümüzdeki hafta altyapı çalışmalarını bitirerek üstyapı işlemlerine geçmeyi planlıyor. Üstyapı kapsamında bitki kurutma, depolama, işleme, derslikler, seralar ve satış birimleri gibi alanlar oluşturulacak.

Kayapınar ilçesindeki Daire Başkanlığı yerleşkesinde kurulacak bu özel bahçede dağ kekiği, biberiye, adaçayı, reyhan, nane, ekinezya, tıbbi hatmi çiçeği, sarı kantaron ve safran gibi 15 farklı türde bitki üretimi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında yaklaşık 18 bin bitki toprakla buluşturulacak.

Bahçede üretilen bitkilerin toplanması, kurutulması, uçucu yağlarının çıkarılması ve paketlenmesi gibi süreçlerin tamamı, kurulacak yeni birimlerde yapılacak. Kadınlar, bitki dikimi, üretimi, toplama, kurutma ve elde edilen ürünlerin (doğal kozmetik ürünleri gibi) katma değerli hale getirilmesi aşamalarında aktif rol alarak ekonomik kazanç elde edecek.

Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında kadınlara bitki dikimi ve işleme süreçleri hakkında uygulamalı eğitimler de verecek. Ayrıca, toplumun tüm kesimlerinin (çocuklar, engelliler, yaşlılar ve kadınlar) yararlanması hedeflenen bahçede genel eğitimler düzenlenecek. Engelli ve yaşlı bireyler için özel olarak tasarlanmış yükseltilmiş bahçeler oluşturularak herkesin bitkilere erişimi ve etkileşimi kolaylaştırılacak. Bu yükseltilmiş bahçeler, ortopedik engelli ve yaşlı vatandaşların bitkileri yakından incelemesine, dokunmasına ve toplamasına imkan tanıyacak.

Alan içinde kurulacak seralar sayesinde tohum ve çelik alımı işlemleriyle bitkilerin çoğaltılması sağlanarak projenin sürdürülebilirliği desteklenecek. Proje ile Diyarbakır, hem tarımsal üretimi hem de kadın istihdamını destekleyen önemli bir alana kavuşacak.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yalova’da Aronya Hasadı Başladı: Süper Meyve Bölge Ekonomisine Katkı SağlıyorÖnceki Haber

Yalova’da Aronya Hasadı Başladı: Süper M...

Yerel Tohumlar Sofralara Dönüyor: Eskişehir'de Katkısız Domates Sosu Üretimi BaşladıSonraki Haber

Yerel Tohumlar Sofralara Dönüyor: Eskişe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar