Şekerbank

Teknik Personellere Budama Metotları Eğitimi Verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Teknik Personellere Budama Metotları Eğitimi Verildi

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdurrahman Müftüoğlu, yaptığı açıklamada, meyve ağaçlarından uzun süre ve kaliteli ürün alabilmek amacıyla İlimizde bahçe sahiplerine uygulamalı budama eğitimleri verildiğini söyledi. Uzmanlık gerektiren metotların tüm çiftçilerimize ulaştırılması hedeflendiğinden, ilk uygulamanın Müdürlüğümüzde çalışan meslektaşlarımızın yetiştirilmesi amacına yönelik yapıldığını belirten Müftüoğlu;

“Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Ancak yeni üretim tekniklerini kabul etme yanında bu tekniklerin gerektirdiği kültürel işlemleri de kabul etmek ve uygulamak çok önemlidir. İlimizde yeni yeni kurulmaya başlayan modern bahçeler ile İlimiz meyveciliği açısından olumlu gelişmeler olmaktadır. Kültürel işlemlerin uygulanması açısından modern bahçeler büyük kolaylıklar sağlamakta ancak bu bahçeler klasik bahçelere göre daha çok özen istemektedirler. Bu noktada özen gösterilmesi gereken konuların başında budama ve terbiye gelmektedir. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Ancak budama teknik ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle budama eğitimlerini verecek, meslekte yeni teknik personellerin de donanımlı hale gelmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için Müdürlüğümüzde bulunan uzman personellerimiz, meslekte yeni olan personellerimize usta çırak ilişkisi şeklinde, budama konusunda teorik ve pratik eğitim vermiştir. Yapılan eğitimler gerek üretici ve gerekse personellerimizin uzmanlaşması adına önümüzdeki günlerde devam ettirilecektir." dedi.

Müftüoğlu, budama tekniği ve meyvecilikte çeşit seçimi, dikim mesafesi, gübreleme, sulama, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, aşılama metotları konularında, Müdürlüğümüze başvuran üreticilerimize teknik ve pratik eğitimlerin verildiğini, talep eden her üreticiye yetişebilecek sayıda uzmana sahip olunduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiçekçilik İhtisas OSB Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Çiçekçilik İhtisas OSB Toplantısı Yapıld...

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi Yeni Versiyon Eğitimi YapıldıSonraki Haber

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi Yeni Versiy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar