Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; koyun ve keçilerde verimliliği arttırma projesi kapsamında 30 yetiştiriciye Honamlı tekesi dağıtımı gerçekleştirdi.
Dünyada sadece Türkiye'de bulunan ve ikiz doğum oranı yüksek olan altmış adet Honamlı tekesi, "Koyun ve Keçilerin Verimliliğini Artırma Projesi" kapsamında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından proje uygulamaya gönüllü otuz yetiştiricilerimize damızlık olarak dağıtıldı.
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binası bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım törenine Küyahya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Vali Yardımcısı Sedat Oktar, İl Emniyet Müdür Vekili Akın Akkaya, İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, TKDK İl Koordinatörü ihsan Kaymak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Bahattin Atakan, kurum ve kuruluşların temsilcileri, yetiştiriciler ile kurum personeli ve çiftçiler katıldı.
Yürütülen faaliyet ne olursa olsun en yüksek verim ile başarıya talip olunması gerektiğini belirten Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir; "Bu durum tarım ve hayvancılığımız içinde geçerli. Alışılmış geleneksel tarım ve hayvancılığın dışına çıkıp, yöremize bölgemize uygun tohum türlerini ve hayvan ırklarını tespit etmemiz gerekiyor. Ancak o zaman tarımda ve hayvancılıkta en yüksek verime ulaşabiliriz" dedi. Projeyi geliştiren, emeği geçen ve talepte bulunan çiftçilerimize teşekkür eden Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, ilimize ve yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Dağıtılan tekelerin Türkiye'nin kendi mili yerli ırkı olan Honamlı tekesi olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, tekelerin yüzde 75'inin hibe, yüzde 25'inin ise çiftçi katkısıyla temin edildiğini, çiftçilerimizden alınacak olan yüzde 25 katkı ile 7 çiftçimize daha 14 adet teke teslim edileceğini belirtti. İl Müdürü Gümüş; "Yüksek rakımlara, zor şartlara adapte olabilmiş bir ırk. Daha ziyade toroslar'ın kuzeyinde Burdur, Isparta, Konya hattında yetişen bir çeşit. Geçen yıl Emet ve Gediz'de uygulanan projede et ve süt bakımından elde edilen verim yüksekliği yetiştiricilerimizin daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Bu Projenin Kütahya'mıza çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Üreticilere dağıtımı yapılan Damızlık Honamlı Tekeleri ile verimi düşük kıl keçilerini çiftleştirerek daha yüksek verimli kıl keçisi sürülerinin elde edilmesinin amaçlandığı projede, yetiştiricilerimiz sürülerine kendilerine verilen Honamlı tekelerini katarak, sürüdeki diğer tekeleri çıkaracak, iki yıl boyunca sürü projeksiyonu izlenecek. İl ve İlçe Müdürlüklerince sürünün gelişen değişim ve ilerlemeleri kontrol edilerek 6 aylık dönemler halinde Bakanlığa bildirilecek.
Dünyada sadece Türkiye'de bulunan Honamlı keçi türünün araştırılması ve safkan olarak üretilmesine yönelik 2 yıldır yürütülen çalışmalarda, bu keçilerin 130 kg. ağırlığa kadar ulaşabilen türlerinin tespit edildiği, et, süt, kıl ve oğlak verimi bakımından bilinen kıl keçisine göre daha verimli olduğu ifade edildi. İkiz doğum oranı yüksek olan bu ırkın keçileri fundalık, çalılık, ormanlıklar içinde, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalar ile meralarda beslenerek çok az masrafla yetiştirilebilmektedir. Honamlı keçi ırkı neredeyse yılın her döneminde merada yaşayabilen bir ırktır.
Yorum Yazın