TKDK Sivas İl Koordinatörlüğü IPARD yatırımlarının toplu açılışı ve Kovalı mevkiinde yapılan et entegre tesisinin Et ve Süt Kurumuna devri vesilesi ile bir tören düzenlendi.
TKDK Sivas İl Koordinatörlüğü IPARD yatırımlarının toplu açılışı ve Kovalı mevkiinde yapılan et entegre tesisinin Et ve Süt Kurumuna devri vesilesi ile bir tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Sivas Valisi Alim Barut, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, il protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, genç nüfusu tarımda tutmanın tek yolunun kırsal kalkınma olduğunu belirterek, "Kırsal kalkınma çiftçiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır. Allah'a hamdolsun Sivas kırsal kalkınmada Türkiye’nin en ileri gelen illerindendir. Sivas’a 2011 yılından itibaren IPARD kapsamında destek verildi, 570'den fazla proje sözleşmeye bağlandı ve 200 milyonun üzerinde yatırım bedeli var." ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı Yılmaz, IPARD kapsamında sağlanan hibelerin Sivas gibi Türkiye’nin kalkınması açısından önemine değinerek TKDK’nın sağladığı fonun 42 ilden 81 ile yaygınlaştırılarak Kurumumuzun ödeme ajansına dönüşeceğinin altını çizdi. Her alanda bugünün dünden daha iyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bir ve beraber olursak, birlikte Türkiye olursak hiç şüpheniz olmasın ilçelerimizin de Sivas’ın da Türkiye’nin de yarını bugünden daha iyi olacaktır." dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu da törende yaptığı konuşmada, demokraside, insan haklarında, inanç özgürlüğünde, düşünce özgürlüğünde büyük bir değişim dönüşüm bulunduğunu söyleyerek, "Dünyadaki ekonomik büyüme geriye giderken Türkiye büyük ilerlemeler kaydetti" ifadesini kullandı.
Başarının sadece bu alanlarda ve tesadüf olmadığını dile getiren Arzu, "Türkiye’yi dünyada 11. tarım ekonomisinden 7. büyük tarım ekonomisi haline getirdik. 76 milyon nüfusumuzu besliyoruz, 40 milyon turisti ağırlıyoruz, bölgemizdeki olaylar nedeniyle ülkemize gelen 2,5 milyon komşumuzu da beslemenin dışında 18 milyar dolarlık da tarımsal ürün ihracatı yapıyoruz. Tarımda da diğer alanlarda olduğu gibi çok büyük bir başarı elde ettik. Bu elde ettiğimiz başarılarda devletimizin verdiği desteklerin yanında çiftçilerimizin de çok büyük emeği var." dedi.
Protokol konuşmalarının ardından TKDK’nın Sivas ili yatırımcılarına temsili çeklerini vermek için düzenlenen törene geçildi. Törende, Kurumumuzun desteklediği 11 bin yatırımcı arasından ilk hibe alan Elvan Diktaş’a, Kurum Başkanımız Nazlı, Sivas’a AB standartlarında büyükbaş süt üretim tesisi kazandırdığı için teşekkür ederek temsili çekini verdi. Çek töreninde Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirdiği 7,7 milyon liralık süt işleme tesisi ile 100 kişiye istihdam sağlayan Mustafa Cemal Er’e; 120 gün gibi kısa bir sürede Sivas’a, Sivas’ın AB standartlarında ilk kesimhanesini kazandıran Rüstem Altınküpe’ye; Gürün ilçesinde, ilçenin en büyük süt işleme tesisini kuran Lütfü Taş’a; Şarkışla ilçesinin en büyük besi çiftliklerinden birini kuran Adem Derin’e; bölgenin ilk soğuk hava deposunu kuran Güngör İlhan’a; Kurumumuzdan aldığı hibe ile aspir yetiştiriciliğine başlayan Haydar Aldıkaçtı’ya; arıcılık projesi yapan Anıl Engin’e; Sivas’ın ilk modern koyun ve keçi ağıllarını kuran Hüseyin Erden’e ve 2,9 milyon liralık süt sığırcılığı projesi için İsmail Özbek’e Meclis Başkanı Yılmaz, Bakan Arzu ve Vali Barut tarafından temsili çekleri verildi.
Yorum Yazın