Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda zincirinin oluşturulması ve sürdürülmesi çalışmaları kapsamında içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla bağlardan ve kiraz bahçelerinden numune (örnek) alınıyor.
Bitki Koruma Ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile hatalı kullanımda oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve sürdürülebilir bitkisel üretimin sağlanması amacıyla, taze sebze ve meyvelerde hasat öncesi pestisit denetimi yapmak için numune alma ve ardından alınan numunelerin analize gönderilmesine başlandı. Proje kapsamında, yıl boyunca her ayın sonunda hasadı yaklaşan tüm ürünlerden numune alımlarının devam edeceği belirtiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden belirlenen listeye göre, yaprak toplama döneminde olan bağlardan ve hasat olgunluğuna yaklaşan kiraz bahçelerinden ilk numunelerin alınmasıyla çalışmalara başlandığı ifade ediliyor.
“Tarladan Sofraya, Güvenilir Gıda” sloganıyla yola çıkılan proje ile tüketicilere arz olunacak tüm tarım ürünlerinde insan sağlığını tehdit eden ve numune alınan herhangi bir üründe kullanma ruhsatı bulunmayan, hatta yasaklı olan bitki koruma ürünlerine pestisit kalıntısı içermesinin engellenmesi amaçlanıyor.
ÇKS’ye kayıtlı üreticilere ait tarla, bağ veya bahçelerdeki tarım ürünlerinden rastgele alınan numuneler analize gönderiliyor ve gelen sonucuna göre numune alınan üründe yasaklı bitki koruma ürünü (tarım ilacı / pestisit) tespit edilmesi ve/veya Maksimum Kalıntı Limiti (MRL-Maximum Residue Level) değerinin aşılması durumunda, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39. Maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı vurgulanıyor. Bununla birlikte yasaklı pestisit kullanıldığı tespit edilen ürünlerin imha edileceği ve bu ürünü yetiştiren üreticilerin de sonraki üretim sezonlarında yakın takibe alınacağı dile getiriliyor.
Proje sayesinde, vatandaşların satın alacakları asma yaprağı, kiraz, kavun, karpuz, domates, biber, hıyar, marul, ıspanak gibi çok sayıda tarım ürününü gönül rahatlığıyla tüketebilmelerine olanak sağlanacağı belirtiliyor. Ayrıca yurt dışına ihraç edilerek döviz girdisi sağlayan tarım ürünlerinin pestisit kalıntısı nedeniyle alıcı ülkeler tarafından iade edilmemesinin önüne geçilmesi ve mevcut dış pazarlarımızın kaybolmaması açısından da bu çalışmanın büyük önem arz ettiği söyleniyor.
Bitki Koruma Ürünlerinin ruhsatlarına ve teknik talimatlara uygun olarak; doğru dozda ve doğru zamanda uygulanması ile birlikte üretim maliyetlerinin düşmesi sayesinde üreticilere de ekonomik açıdan katkı sağlayacağı dile getiriliyor.
Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda projesinde insan sağlığı ön planda tutulduğu için, üreticilerin ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarlalarını ilaçlamaları ve ilaçlamadan sonra ürünleri hasat etmek için beklenmesi gereken süreye uymaları önkoşul olarak ortaya çıkıyor. Bu bakımdan üreticilere, alınan numunelere ait analiz sonuçlarının menfi olması durumunda cezai işleme maruz kalmamaları için, ilaçlama uygulamalarında gerekli hassasiyet ve özeni göstermeleri tavsiye ediliyor.
Yorum Yazın