Kayseri'de Elma üretim alanlarında İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline kavuşması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Proje Birimi Tarafından hazırlanan "Biyolojik Mücadele Temelli Entegre Mücadele" başlıklı projenin "Tarla Günü" etkinliği gerçekleştirildi.
Proje, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan'ın tarımda bilinçsiz ve yoğun olarak kullanılan tarım ilaçlarının azaltılması amacıyla bir arayışa girmesiyle başladı. Kayseri İl Müdürlüğü, neredeyse tamamı yurt dışından gelen tarım ilaçları kullanım miktarını azaltmak amacıyla yüzde yüz yerel teknoloji ile üretilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekleri çiftçilerin hizmetine sunmak için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Teknokent Firmaları ile 2016 yılında iş birliği geliştirdi.
Tarla günü Etkinliği'ne Kayserili üreticilerle birlikte, Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan KAYACAN ile projede görevli Ziraat Mühendisleri Mustafa TOKDEMİR, Meltem KÖK, Mustafa Bülent YOZGAT, Gökşen SARAY ve Münire CANHİLAL, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetimi ve Firmaları, Ziraat Odaları, Belediye Başkanları, sivil toplum örgütleri, üretici birlikleri, özel sektör temsilcileri, ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü teknik elamanları katılım sağlamıştır. Proje ekibi, projeye daha farklı kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile elde edilen başarının artacağına ve uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşarak tarımda daha sağlıklı marka ürünler çıkartarak üreticilere daha karlı bir üretim modelini sunabileceklerini ifade etmektedirler.
Çevre iller, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda üreticinin katılımıyla İl Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu Tarla Günü Etkinliği İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli Ziraat Mühendisi Meltem KAYNAK KÖK, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Cem ÖZKAN, Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Naim ÖZTÜRK, İl Müdürü Özkan KAYACAN ve bahçelerinde mücadele yöntemini kullanan üreticilerin yapmış olduğu konuşma ile başladı. Plaket töreninden sonra üreticinin bahçesinde katılımcılarla birlikte Uğur Böceği (Coccinella septempunctata) salımı yapıldıktan sonra ikramla program sona erdi.
Proje Hakkında
A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ve Kayseri İl Müdürlüğü, projenin genel kurgusu ile üretici ve teknik personelin eğitimi konusuna odaklandı. A.Ü. Teknokent firmaları, Biyolojik Tarım işbirliği yaptığı diğer firmalarla, proje çerçevesinde kullanılan faydalı böcek yumurta parazitoiti bir arıcığın (Trichogramma evanescens) üretim teknolojisini geliştirme, kitle üretimi, depolanma teknolojisi ve nakliye konusunda görev üstlendi. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ise projeye dahil olacak üretici seçimi ile faydalı böceklerin salımı ve uygulamaların etkinliğinin izlenmesi ve raporlanması görevini üstlendi.
Yirminin üzerinde araştırıcının uyum içerisinde çalıştığı proje ile Kayseri ili Develi ve Yeşilhisar ilçeleri elma bahçelerinde ana zararlı olan Elma İç kurdu (Cydia pomonella)'na karşı toplam 67 dekar alanda faydalı böcek salımı gerçekleştirilmiştir. Proje süresince gerçekleştirilen 8 adet salımda yaklaşık 100 Milyon adet faydalı arıcık kullanılmıştır. Bölgede elma iç kurduna karşı yılda ortalama altı ilaçlama yapılırken, proje kapsamında faydalı böcek salımı ile herhangi bir ilaçlama yapılmadan sorun önemli ölçüde çözülmüştür. Bölgede elma üretiminde tüm zararlılar için yıl boyunca yapılan ortalama 12 ilaçlama, faydalı böcek kullanımı ile altıya düşürülmüştür. Üniversite, kamu, üretici, tüketici ve özel sektör iş birliğine örnek olacak bu uygulama ile ülkemizde de tarım ilaçları kullanımının kademeli olarak azaltılarak gıda güvenliğinin sağlanabileceği gösterilmiştir. Elma İç Kurdu mücadelesinde tarım ilacı kullanımında bir sezonda üreticiye maliyet, 80TL'dir. Tarım ilaçlarına alternatif olarak geliştirilen ve kullanılan yüzde yüz yerel faydalı böceklerin kullanımında üreticiye maliyet de yine 80TL olarak belirlenmiştir.
Ülkemizde kullanımda olan tarım ilaçlarının; tamamına yakınının ithal olması, yoğun ve bilinçsiz kullanılma durumunda etkisizleşmesi, insan sağlığında kanser dahil birçok olumsuz etkileri, arılar ve kuşlar gibi hedef alınmayan sayısız canlıların toplu ölümlerine neden olması, ihracatta kalıntı nedeniyle ürünlerimizin geri dönmesi gibi olumsuzlukları, üreticileri biyolojik mücadele gibi daha çevreci uygulamaları kullanmaya zorunlu kılmaktadır. Kayseri ilinde İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde gerçekleştirilen faydalı böcek uygulamasına toplumun farklı kesimlerinden gelen olumlu tepkiler, projenin sürdürülebilirliğine olan inancı göstermektedir.
Yorum Yazın