Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Bahçeşehir Koleji iş birliği ile “Tarım-Gıda Sisteminde Dönüşümün Aktörleri Gençler Etkinliği” Dünya Gıda Günü dolayısıyla çevrim içi olarak gençlerin yüksek katılım ile gerçekleştirildi.
Açılış konuşması FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun konuşması ile başladı. Gutu “Tarım-gıda sisteminde dönüşümün en önemli aktörleri siz gençlersiniz. Sadece sizlerin desteğiyle gıda kaybı ve israfını azaltabiliriz. Sadece sizlerin desteğiyle daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve herkes için daha iyi bir yaşam elde edebiliriz.
Kendilerini tarım-gıda sistemlerini geliştirmeye adayan kişiler “gıda kahramanları” olarak tanımlanıyor. Hepinizi gıda kahramanları olmaya davet ediyorum. Tarım gıda sistemimizi dönüştürmek için çalışırken FAO'nun yardımınıza ihtiyacı olacak. Bu yılki Dünya Gıda Günü temasının bize hatırlattığı gibi, “Eylemlerimiz geleceğimizdir ve siz gençler bizim geleceğimizsiniz.” dedi.
Bu yüzyılın en önemli konularından biri hakkında FAO ile bu etkinliği gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “Tarım- gıda sistemleri, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği gibi konularda gençleri, çocuk yaşta bu farkındalığı kazandırmak temel hedefimiz. Pandemi bize tarımın ve gıdamızın ne denli önemli olduğunu bize tekrar hatırlattı. Dünyanın birinci konusu açlık, yoksulluk ve gelir kaynaklarının azlığı. Türkiye için de bu sorunlar geçerli. Farkındalık yaratmalıyız ve dünya ile entegre olmalıyız.” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “Akıllı tarım ve sürdürülebilir gıda sistemleri konusunda farklı disiplinleri bir araya getirerek farklı bir bakış açısıyla her yaş grubu için bir farkındalık çalışmaları yapmak istiyoruz.” dedi “FAO ile pek çok farklı etkinliklere imza attıklarını ekledi.
Etkinlik Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ’ın konuşması ile devam etti. Sürdürülebilirliğin önemine değinen Dağ, “Süreçleri iyi yönde dönüştürebilmek için eğitimciler olarak sorumluluk almalıyız. Birleşmiş Milletler ’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını derslerimize entegre ettik. Okul öncesinden başlayan bu süreç bilgi ve beceriye dönüşüyor. Örneğin bu yıl iklim değişikliği modülünü hayata geçirdik. Çocuklarımız iklim değişikliği ile ilgili erken yaşta farkındalık geliştirecekler.” dedi.
Tarım-gıda sisteminin dönüşümü başarabilmek için kadınların ve gençlerin oynayabileceği öncü rolün çok önemli olduğunun altını çizen FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, “Sizler, bu dönüşüme öncelikle tüketim alışkanlıklarınızı çevreye ve topluma karşı duyarlı olacak şekilde değiştirerek ve daha az gıda israf etmeye özen göstererek katkı sağlayabilirsiniz. Sağlıklı ve besleyici gıdaya erişmek için ne kadar ısrarcı olursanız, devletler ve şirketler üzerinde o kadar etkili olursunuz.” dedi.
Etkinlik FAO Gençlik Komitesi, Bilgi ve İletişim Sorumlusu, Ange Soubirous Tambineza’nın FAO ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilgili sunumu ile devam etti ve Tambineza açlığın bir gerçek olduğu vurgusunu yaparak, bu gerçekle mücadelede gelecekte BM Genel Kurul sıralarında oturacak olan gençlere, sürdürülebilir kalkınma amaçları için hedeflenen 2030 yılından sonra da görevlerimizin devam edeceği mesajını verdi.
FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara ise iklim değişikliği ve küresel şoklarla büyümeye devam eden dünyadaki gıda güvenliği ve beslenme sorunlarına dikkat çekti.
Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi’nden öğrenciler Cem Ege Ergün ve Ahmet Ömer Erkenci, Türkiye’deki kuraklık tehlikesine vurgu yaparak, kendilerinin geliştirdikleri nesnelerin interneti tabanlı akıllı ve otonom tarımsal sulama sistemleri konulu çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın