ABD'de yasaklanan, glifosat ülkemizde ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Pamuktan, şeker pancarına kadar çok geniş bir ürün seçkisinde kullanılan bu kimyasal tarım ilacı hakkında iddialar çok çeşitli.
Son yıllarda kimyasal tarım ilaçları yediğimiz her şeyde, hatta içtiğimiz suda bile bulmak mümkün. Bu kimyasal ilaçlar arasında ciddi bir kanserojen etkisi olduğu bilinen, bizlerin ve doğanın sağlığını ciddi oranda tehdit edenlerden biri de glifosat. Ve maalesef tam bu kimyasal ilacı Avrupa Birliği yasakladı derken, glifosat kabusu yeniden hortladı.
Yesilist'te yer alan habere göre, Birçok uzmanın bilhassa çocuklara çok zararlı olduğunu belirttiği bu kimyasal ilaçla bilgili geçtiğimiz ay üreticisi Monsanto tarafından yayınlanan ve bağımsız olduğu bildirilen bir araştırma glifosatı zararsız olarak gösterdi.
Bununla beraber, Avrupa’da bir çok ülke glifosata 10 yıllık yeni lisans verilmesini önlemeye çalışıyor.Ama madalyonun bir diğer yüzü de var; bu karara karşı İngiltere’deki çiftçilerin bir çoğu, glifosatın ‘doğru dozda kullanılırsa zararsız’ oluğuna inanıyorlar ve tekrardan kullanımına izin verilmesini talep ediyor.
Ancak bu noktada biraz kuşkucu olmak gerekiyor. Çünkü maalesef çıkar sahipleriyle, bağımsız kurumlar iç içe geçmiş durumda. Örneğin Avrupa Birliği Pestisit Derneği direktörü Graeme Taylor, hem Avrupa Birliği’nde danışman, hem Birleşik Krallık Çevre ve Gıda Bölümü’nde kamu hizmetlisi. Ayrıca Avrupa Birliği Pestisit Derneği de Monsanto, Syngenta, Bayer gibi büyük kimya şirketleri tarafından fonlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde Londra’da Financial Times, Sürdürülebilir Tarım zirvesinde yaptığı açıklamada, sistematik olarak çiftçilerle görüştüklerini, iklim değişikliği ve diğer çevresel etkenler dolayısıyla bugün çiftçilerin glifosata daha çok ihtiyacı olduğunu düşündüklerini söyledi.
Oysa ki uzmanlar tarımın karşısındaki problemlerin çok farklı olduğunu belirtiyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile gelecek problemler glifosat bertaraf edilemeyecek kadar ciddi.
Öte yandan, glifosat kullanımının vücudun kimyasal dengesini koruyan lenf sisteminde, hodkin dışı lenfoma adlı kansere yol açtığıyla ilgili çok sağlam deliller var. 2015 yılında 500 kişi Amerika’da Monsanto’ya karşı, uzun süreli glifosat kullanımından dolayı oluşan etkileri raporlayarak dava açtılar, hodkin dışı lenfoma da bunlardan biriydi.
Yıllarca glifosat kullanan çiftçilerde sıklıkla görünen bu kanserle ilgili bilginin varlığına rağmen, büyük kurumların bunları insan sağlığını göz ardı ederek yalanlaması ve dahası bu konudaki araştırmaları geçersiz kılmaya çalışmaları çocuklarımızı ve bizleri tehdit ediyor.
Avrupa Birliği’nde konuyla ilgili fırtınalar koparken, Türkiye’de ise glifosat kullanımıyla ilgili Tarım Bakanlığı’ndan herhangi bir ses yok. Tek bilinen bu kimyasal ilacın kullanımının her geçen gün arttığı.
Yorum Yazın