Tarsim Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, Türkiye’de 28 milyar liralık bitki ve hayvanın sigorta güvencesinde olduğunu söyledi.Satoğlu hasar tespiti için 1 İHA aldıklarını bunu yayacaklarını, akıllı gözlüklerle anında raporlama yapacaklarını söyledi
Dünyada tarım sigortalarına İspanya ile birlikte örnek gösterilen ve Cezayir’den Kenya’ya Karadağ’dan Gürcistan’a kadar bir çok ülkenin danışmanlık almak için sıraya girdiği Tarsim uygulaması ile Türkiye’de maddi tutarı 18 milyar lirayı bulan bitki ve hayvan sigortalandı. Tarım Sigortaları Havuzu (Tarsim) Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, ayrıca özellikle hasar tespitinde teknolojiden yararlanacaklarını belirterek bunun için 1 adet insansız hava aracı (İHA) satın aldıklarını ve bunu yakında 7 bölgeye yayacaklarını söyledi. İHA’lar özellikle sel, don ve dolu hasarlarında kullanılacak. Ayrıca İHA aracılığı ile toprağın nemi de ölçülerek dona karşı önlem alınabilecek. Satoğlu ayrıca hasarların kayıt yapan gözlüklerle raporlanmasını sağlayan (akıllı gözlük) uygulamasına başlayacaklarını böylece daha hasar aşamasında her şeyin kaydedilip raporlanabileceğini söyledi. Satoğlu, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları hasar tespit çalışmalarında kullanılmak üzere çalışmalarını sürdürdüğümüz akıllı gözlükler sayesinde, otopsilerin ses ve görüntü kayıtlarının alınarak, hasar tespit çalışmalarının yapılmasını amaçlıyoruz” dedi. Satoğlu, çiftçiler tarafından kontrol edilemeyen tüm risklerin kapsama alınabilmesi için verim sigortasını, daha sonra ise üretim ve fiyat risklerinin birleşik etkisiyle çiftçi gelirine olan etkisinin azaltılması amacıyla gelir sigortasını kademe kademe hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlattı.
1.2 MİLYON HAYVANIN RESMİ VAR
Satoğlu, arıcılara ayı saldırılarına karşı teminat verdiklerini ve bu yıl domuz saldırılarını da kapsama aldıklarını kaydederek “Hayvan hayat sigortasında en önemli zararı kurt saldırıları veriyor. Bir kurt saldırdığında 200 hayvanı telef ediyor” dedi. Ayrıca bazen köylülerin de tazminat almak için doğru olmayan yollara başvurduklarını ifade eden Satoğlu, bu suiistimalleri önlemek için 1.2 milyon hayvanın resminin 500 bin hayvanın da eşkâlinin kendilerinde olduğunu söyledi. Satoğlu çiftçilerin zaman zaman sigortalı olmayan bir hayvan zarar gördüğünde sigortalı hayvan ölmüş gibi tazminat alma veya sigortasız bir arazinin dolu ile zarar görmesi halinde sanki sigortalı tarla zarar görmüş gibi yapma girişimlerinde bulanabildiğini söyledi. Satoğlu, eşkâller olduğu için bu girişimlerin başarısız olduğunu dile getirdi.
HORTUM HASARLARI ÇOĞALIYOR
Satoğlu Tarsim’de şimdiye kadar çiftçilerden 1.7 milyar lira toplandığını devletin yardımı ile birlikte 3.4 milyar liralık prim toplandığını bunun karşılığında 1.7 milyar liralık ödeme yapıldığını belirtti. 400 bin üreticinin sigortalandığını ifade eden Satoğlu, son dönemlerde özellikle hortum hasarlarının arttığını son 1 ayda 10 milyon liralık hortum hasarı ödediklerini söyledi.
KÖYLÜLER HÂLÂ MEKTUP YAZIYOR
Satoğlu çiftçilerin sorunlarını anlatmak için kendisine mektup yazdığını her gün onlarca mektup aldıklarını kaydetti.
TARSİM'DE 2015 NASIL GEÇTİ?
- Poliçe adedi % 27’lik artış ile 1.4 milyon adede,
- Sigortalanan varlık bedeli %32’lik artış ile 18 milyar TL’ye,
- Sigortalı alan % 20’lik artış ile 19 milyon dekara,
- Sigortalı büyükbaş ve küçükbaş hayvan %6’lık artış ile 1.1 milyon adede,
- Sigortalı arılı kovan % 17’lik artış ile 1.6 milyon adede ulaştı.
Yorum Yazın