Şekerbank

Tarım danışmanlığı uygulaması sürmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, tarım danışmanlarının sorunlarını TBMM’de yaptığı konuşma ve soru önergesiyle gündeme taşıdı.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde Tarım Danışmanlığı sistemi getirerek çok sayıda ziraat mühendisine hizmet alanı ve istihdam yaratan hükümet, seçim sonrasında uygulamayı ortadan kaldırmaya yönelik bir kararname çıkardı. Kararnameyle, illerde ziraat odaları ve üretici birliklerindeki danışman sayısı ve ayrılan ödenek rakamı düşürüldü.
Tepki gören bu uygulama CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun da gündeminde. Bektaşoğlu, tarım danışmanlarının sorunlarını TBMM’de yaptığı konuşma ve soru önergesiyle gündeme getirdi. Tarımsal destek kararnamesiyle, 3 bin dolayında tarım danışmanının işsizliğe mahkum edildiğini belirten Bektaşoğlu, Bakan Faruk Çelik’ten yeni bir kararnameyle sorunun giderilmesini istedi. 
Bektaşoğlu konuşmasında, ziraat odaları ve üretici birliklerinde istihdam edilen tarım danışmanları sayısının 8’den 2’ye, bu kuruluşlara danışmanlar için verilen ücretlerin de yıllık 36 bin liradan 20 bin liraya indirildiğini söyledi. 
“DANIŞMANLARIN KÖYLÜYE, ÇİFTÇİYE, TARIM VE HAYVANCILIĞA KATKISI VAR”
Aynı kararname ile ayrıca; tarım danışmanlarının istihdam alanlarının da sınırlandırıldığını, özel hizmet verme olanağının da ortadan kaldırıldığını ifade eden CHP Milletvekili, şunları söyledi: “hiçbir gereği ve amacı yokken çıkarılan ve önemli,ciddi sorunlar yaratan bu kararnamenin düzeltilmesini; köylümüze, çiftçimize, tarım ve hayvancılığımızın gelişmesine birebir sahada çalışarak teorik ve pratik olarak bilgi ve katkı sunan tarım danışmanlarının mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Gıdadan, tarımdan ve hayvancılıktan tasarruf eden bir bakan olarak anılmak istemiyorsanız yeni bir kararnameyle bu sorunu çözmenizi bekliyoruz”. 
Bektaşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle 11 maddelik soru önergesi de verdi. Kararnameyle, çiftçiye verilen toprak analizi desteğinin de kaldırıldığını, böylece gübre ve kimyasal ilaca yönelenileneceğini, bilimsel tarıma da engel olunduğunu savunan Bülent Bektaşoğlu önergesinde, “tarım sektöründe ara eleman açığı varken, kendilerini arazi şartlarında birebir çiftçiyle çalışarak geliştiren teknikerler ve aileleriyle beraber yaklaşık 10 bin kişinin geçimini sağlayan mühendis ve tekniker 2600 tarım danışmanının işsiz kalmaması için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Yeni kurulan hükümetin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak uygulamanın iptal edilmesini düşünür müsünüz?”diye sordu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hasılat yüzde 15 artacakÖnceki Haber

Hasılat yüzde 15 artacak

Tarım işçilerini taşıyan midibüs devrildi: 32 yaralıSonraki Haber

Tarım işçilerini taşıyan midibüs devrild...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar