Türkiye’nin en büyük tarım fuarı Agroexpo, ülkenin en büyük fuarcılık kompleksi Fuar İzmir’de açıldı. 60 ülkeden katılımın gerçekleştiği fuara bu yıl 300 bin ziyaretçi bekleniyor.
Tarım sektörünün en büyük buluşması Fuar İzmir'de başladı. Uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticilerini bir araya getiren 13. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar İzmir kompeksindeki 110 bin metrekare alanda gerçekleştirilen etkinliğe 60 ülkenin katıldığı ve 850 standın yaklaşık 300 bin kişi tarafından ziyaret edilmesinin beklendiği bildirildi. Agroexpo, 4 Şubat Pazar akşamına kadar sürecek.
Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, Türkiye'de ilk kez sözleşmeli üretim modelini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği desteklerle büyüyen kooperatifler de büyük ilgi gösterdi. Süt üretimini 10 yılda yüzde 450 artırarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ödüllendirilen Tire Süt Kooperatifi, 600’ün üzerinde üreticisiyle fuarın en etkin katılımcıları arasında yerini aldı. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle büyüyen ve gelişen, Urla Bademler ve İğdeli kooperatifleri ile İzmir Arı ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri birlikleri de fuarın en ilgi çeken standlarını oluşturdu.
Tüm dünyadan tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini buluşturan fuarın açılış törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Sudan, Katar, İrlanda, Kosova, Romanya, Sırbistan, Ürdün, Rusya ve Azerbaycan’ın tarım bakanları katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, fuarların yeni üretim teknikleri ve teknolojiyle buluşmayı sağlayan organizasyonlar olduğunu belirtti.
Fakıbaba, yasal düzenlemeler, projeler ve verilen yeni desteklerle tarımda istikrarlı bir büyümeyi sağladıklarını bildirerek, "Avrupa’nın en büyük tarımsal ekonomisi olduk" dedi.
Tarımın insanlığın en eski uğraşlarından biri olmasına rağmen son dönemde stratejik önemini artıran bir sektör haline geldiğine dikkati çeken Fakıbaba, "İnsan neslinin devamı, sağlıklı beslenme için tarım olmazsa olmazdır. Tarım sadece üreticileri değil tüketicileri doğrudan ilgilendiren bir sektördür" dedi.
Fakıbaba, dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla, 1,2 milyara yakın insanının da yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Hızla artan dünya nüfusu ve insanların ihtiyaçlarında görülen değişiklikler tarımın önemini artırıyor. Tarım iktisadı bir faaliyet alanı haline geldi. Tarım ve gıda sadece yiyeceğimiz değil geleceğimiz olmuştur” şeklinde konuştu.
Dünyada önemi artan tarımın Türkiye ekonomisine de ciddi katkılar sağladığını aktaran Bakan Fakıbaba, şöyle devam etti:
"Sektöre yönelik yasal düzenlemeler, projeler ve verilen yeni desteklerle tarımda istikrarlı bir büyüme sağlandı. Avrupa’nın en büyük tarımsal ekonomisi olduk. 2002’de Avrupa’da tarımsal ekonomide 4. sıradayken 2005’ten beri birinci sıradayız. 2002'de 4 milyar dolar civarında olan tarımsal ürün ihracatımız, 4 kat artarak 2016 sonu itibarıyla 16 milyar dolara yükseldi. 186 ülkeye 1536 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyoruz."
Tarımda makineleşmeyi, üreticiyi teknolojiyle buluşturmayı, daha fazla ürün ve gelir sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Fakıbaba, tarımsal üretim ve arz güvenliği, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı gibi konulara büyük önem verdiklerini vurguladı.
Fakıbaba, sanayide yeni nesil üretim tekniklerini ifade eden "Sanayi 4.0" gibi tarımda da "Tarım 4.0"e geçmeye hazırlandıklarını, buna kırsal bölgelerde kalkınma hamlesiyle başlayacaklarını söyledi. Süt sağım robotu, akıllı tasma, toprağın nem yapısının akıllı telefonlarla kontrolü gibi teknolojik gelişmelerin tarımda kullanıldığını anımsatan Fakıbaba, bu alandaki desteklerin devam edeceğini bildirdi.
Yorum Yazın