Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sütün fiyatının şu anda 80-90 kuruş olduğunu belirterek, "Sütün bir litresinin maliyeti bir lira. Bu durumda üretici sütten zarar ediyor. Sütün ve kırmızı etin geleceği daha büyük risklere doğru gidiyor" dedi.
Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et ve süt üreticileri başta olmak üzere, genel olarak hayvancılığın sorunları ve çözüm yollarını anlattı.
"Süt olmazsa et olmaz, et olmazsa süt olmaz" diyen Sarıbal, süt ve kırmızı etin insanın temel gıda maddelerinden birisi olduğunu söyledi.
Sarıbal, insanın dengeli beslenmesi için süt ve kırmızı eti dengeli tüketmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye’nin et ve süt tüketiminde dünyanın fakir ülkeleri arasında yer aldığını ifade etti. Sarıbal, Türkiye’nin hayvansal protein tüketiminde dünyada 94’üncü ülke konumunda olduğunu kaydetti.
Bu alandaki sorunun geçmiş yıllara dayandığını, 2008’de süt fiyatlarının çok fazla düşmesi nedeniyle çiftçilerin bir milyondan fazla süt ineğini kestiğini ifade eden Sarıbal, "Özelleştirme kararlarıyla Süt Endüstrisi Kurumu yandaşlara verildi. Bu nedenle de çiftçinin sütünü verebileceği, verdiği zaman parasını zamanında alabileceği bir yer, kurum kalmadı. Yem fiyatları da artınca çiftçi zor durumda kaldı" dedi.
Orhan Sarıbal, 2002’den bu yana Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatları belirlediğini ve konseyin 2014 yılı Temmuz ayından bu yana süte 1 lira 15 kuruş fiyat verdiğini ifade ederek, "Fiyat o tarihten beri aynı, ancak bu fiyattan hiç işlem görmedi. Süt şu anda 80-90 kuruş ancak sütün bir litresinin maliyeti bir lira. Bu durumda üretici sütten zarar ediyor. Bu nedenle de üretici ineklerini kesiyor, kırmızı etten para alıyor. Sütün ve kırmızı etin geleceği daha büyük risklere doğru gidiyor" diye konuştu.
"Bir litre sütle iki kilo yem alamıyorsanız o hayvancılığı yapamazsınız, o işletme batar" diyen Sarıbal, üreticinin bir litre sütle bir kilo yem bile alamadığını söyledi. Sarıbal, çözümün hep ithalatta arandığını, ancak bunun da sorunları gidermediğini ifade ederek, "4 milyar dolar para verdik ithalata. Süt tozu, buzağı yemi ithal edildi. Bu ithalatları yapmamalıyız" sözlerini sarf etti.
Sarıbal, sütte ve kırmızı ette yaşanan krizin sorumlusunun, 12 yıldır uygulanan yanlış tarım politikaları olduğunu dile getirerek, meracılığın yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Sarıbal, en ucuz et ve süt üretiminin meracılıkla yapılabileceğini söyledi.
Sorunların giderilmesi için acil eylem planı uygulanması gerektiğine işaret eden Sarıbal, "Yem fiyatlarında KDV’yi düşürmek yetmez, tekrar desteklenmeli. Meracılığın yapılması lazım. Devlet, sütün verildiği fabrikalarla, birlikler arasında aracı olmalı. Mesele süt kartellerinin eline bırakılmamalı. Çünkü 6 tane süt karteli var, onlar ne derse o oluyor. Genel olarak girdiler düşürülmeli, süt tozu ve yemi ithalatı durdurulmalı, süt tozu yerli yapılmalı. Süt özendirilmeli, okullarda kampanyalar yapılmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Sütün ve kırmızı etin geleceği daha büyük risklere doğru gidiyor
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın