6 ay içinde yem yüzde 46 zamlandığı halde çiğ süte yüzde 7.84 zam hazırlığı yapıldığını öğrenen üreticiler imza kampanyası başlattı. Fiyatın 1.53 liradan 1.95’e çıkmasını isteyen üreticiler, “Eğer 1.65 lira olursa ineklerimizi kesime göndermek zorunda kalırız” dediler.
Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatına en az yüzde 27.4 zam yapmasını bekleyen süt üreticileri, yüzde 7.84 zam hazırlığı yapıldığını öğrenince hayal kırıklığına uğradılar. Süt üretiminde girdinin yüzde 40'ını oluşturan yem fiyatlarının 6 ay içinde yüzde 46 oranında zamlandığını belirten süt üreticileri, change. org'da kampanya başlatarak zammın en az yüzde 27.4 olmasını istediler. 5 bin imza toplamayı hedefleyen üreticiler 3 gün içinde 3 bin 199 imzaya ulaştılar.
1192 üreticinin sütünü toplayan Eskişehir Mahmudiye İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Güner Özer, ocak ayında Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, çiğ süt fiyatının 12 kişilik Ulusal Süt Konseyi'nin önerisiyle artık Gıda Komitesi tarafından belirleneceğine dikkat çekerek, “Duyduğumuza göre konsey 3 Temmuz'da toplanarak çiğ sütün litre fiyatını yüzde 7.84 artışla 1.53 liradan 1.65 liraya çıkarmış. Şimdi komiteden karar bekleniyormuş. Eğer bu fiyat açıklanırsa üreticilerin çoğu besleyemeyeceği için ineklerini kesime göndermek zorunda kalacak. Bu kadar üreticinin vebali var üzerimde. Ben bunu nasıl öderim?” dedi.
ZAM YEME ENDEKSLENSİN
Çiğ süt fiyatının dünyada olduğu gibi yem fiyatlarına endekslenmesi gerektiğini vurgulayan Özer, şunları söyledi: “Yemin yüzde 70'i zaten ithal. Biz istiyoruz ki; üretici 1 litre sütün karşılığında aldığı parayla 1.3 kilo yem alabilsin. Yani tıpkı akaryakıtta olduğu gibi aylık olarak otomatik olarak belirlensin. Bu hesabı yaptığımızda şu anda süte en az yüzde 27.4 oranında zam yapılması gerekiyor. Biz sütün litresinin 42 kuruş artışla 1.53 liradan 1.95 liraya çıkmasını istiyoruz. Eğer bu olmazsa tıpkı 2008 yılında olduğu gibi bir krizle karşılaşacağız. Üreticiler ineklerini besleyemeyecekleri için mezbahaya kesime gönderecek. Böylece piyasada süt bulunamayacak. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı Ziraat Bankası'ndan sıfır faizli kredi verecek. Bunu da ancak belli kişiler alarak Hollanda'dan inek ithal edecek.”
LİTREDE 10 KURUŞ KAZANIYORLAR
Üretici, normal koşullarda 1 litre sütten 10 kuruş kazanıyor. Maliyette en yüksek kalemi 56 kuruşla süt yemi ve 43 kuruşla kaba yem oluşturuyor. Elektrik 10, veterinerlik hizmetleri 10, soğutma ve nakliye 18, sigorta ise 6 kuruş tutuyor. Yani üretici 1 litre süt üretmek için 1 lira 43 kuruş harcıyor. Elde ettiği sütü de 1 lira 53 kuruşa sanayiciye satıyor. Kabaca,10 büyükbaş hayvanı olan bir üretici 6 bin litre süt üreterek ayda 600 lira kazanç elde ediyor. Ancak buna işçilik ve SGK gibi maliyetler dahil değil.
5 TARIM ÜRÜNÜ DIŞINDA HER ŞEYİ İTHAL EDİYORUZ
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Kendi kendimize yetiyorduk, bugün her şeyi ithal ediyoruz” dedi. BirGün'den Meltem Yılmaz'a konuşan Güngör, geçmişte dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye'nin, bugün fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında tüm tarım ürünlerini ithal ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye'nin 2017 yılında gerçekleştirdiği toplam ithalat değeri yaklaşık 234 milyar doları bulurken, bunun yaklaşık 5 milyar dolarlık kısmını tarım ürünleri oluşturdu. 2016'da ise Türkiye toplamda 199 milyar dolara varan bir ithalat kapasitesine sahipken, tarım ürünlerinin bu kapasite içindeki değeri 4 milyar dolar seviyesinde idi. En son duyduğumuz Antep fıstığı. Biz 155 bin ton Antep fıstığı üretiyoruz, bunun 120 bin tonunu tüketiyoruz, yani 35 bin ton fazlalığımız var ama dışardan ithal ediyoruz. Akıl alır bir şey değil.”
Yorum Yazın