Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Ayhan Karayama, bir gıda şirketi kurarak bazı ürünleri ‘para etmezse’ üreticiden alıp marketlerinde ya da piyasadaki marketlerde satacaklarını söyledi.
Tarım Kredi Kooperatifleri, fiyatı düşen ürünlerde üreticinin mağdur olmaması için devreye girecek. Genel Müdür Ayhan Karayama, kuracakları bir gıda şirketi üzerinden süt, çay, fındık ve zeytinyağı gibi ürünleri alacaklarını belirterek “Bu ürünler para etmezse, üreticinin zarar etmemesi için ürünleri alıp satış marketlerimizde ya da piyasadaki diğer marketlerde satışa sunacağız” dedi. Karayama, fındık alımı için de hazırlık yaptıklarını kaydederken, “Şu anda fındık fiyatları yükseliyor, düşüş trendine girerse alım yetkimizi kullanırız” diye konuştu.
Pek çok üründe fiyat dalgalanması yaşanırken, 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri de üreticinin mağdur olmaması için düşük fiyatlara karşı harekete geçmeye hazırlanıyor. HABERTÜRK’e konuşan Karayama, ilk olarak, fındık alımı yapmak için yönetim kurulundan yetki aldıklarını söyledi. Karayama, 180 bin ortaklarının fındık üretimi yaptığını belirterek “Fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle çok şikâyet var. Bu yönde ihtiyaç gördük. Fındık fiyatı şu anda artış trendine girdi. Düşme eğilimi oluşursa mağduriyeti gidermek için alım yapacağız. Bölgede depo ve eksper gibi hazırlıklarımızı tamamlıyoruz” dedi. Karayama, aracıların devreden çıkması ve üreticinin ürününü pazara minimum aracı ile sunması için daha geniş kapsamlı adım atacaklarını belirterek bu amaçla, Tareks Gıda Pazarlama adında şirket kurduklarını anlattı.
‘UYGUN FİYATA SATACAĞIZ’
Karayama, bu şirketin süt, fındık, çay ve zeytinyağı gibi ürünlerin fiyatı aşırı düştüğünde devreye gireceğini kaydederek “Üreticinin ürünü piyasada para etmez ve alıcı çıkmazsa, mağduriyetleri önlemek için piyasada olacağız” dedi. Karayama, satın aldıkları ürünleri, satış noktaları ile marketlerde tüketiciye uygun fiyata ulaştıracaklarını ifade etti. Karayama, gelecekte faaliyet alanlarını yaş meyve ve sebzeyi de kapsayacak şekilde genişletebileceklerini de söyledi.
‘FİYAT YÜKSEKSE YOKUZ’
Karayama, fiyat yüksekse piyasaya girmeyeceklerini vurgularken, “Fiyat düşünce piyasada oluruz. Amacımız piyasaya müdahale ya da regülasyon değil. Hedefimiz üretici mağduriyetini önlemek. Zarar etmeyeceği, maliyetini karşılayan bir fiyattan alım yaparız” dedi.
KREDİ ŞARTI DÜŞÜRÜLDÜ
Tarım Bakanı Faruk Çelik, 2. Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri fuarında hayvancılıkta kredi için gereken 10 baş hayvan sayısının en az 5 başa düşürüldüğünü, çiftçinin kredi için evini arabasını ipotek etme devrinin biteceğini söyledi.
TMO VE ESK’NIN MÜDAHALE YETKİSİ VAR
Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya müdahale yetkileri bulunuyor. ESK’nın, et ve süt alıp satarak bu iki ürünün fiyatını regüle etme yetkisi bulunuyor. ESK, son olarak düşen süt fiyatlarına müdahale ederek 28 bin ton sütü piyasadan topladı. Kurum, kısa süre önce de kasaplara et satarak artan et fiyatlarını düzenlemeye çalıştı. TMO’nun da fındık başta olmak üzere, hububat gibi ürünlere müdahale yetkisi bulunuyor. Fındık fiyatlarındaki düşüşün ardından bu kurumun fındık alımı yapması gündeme gelmiş ancak adım atılmamıştı.
Yorum Yazın