Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ‘İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Öz yeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi’ Projesi kapsamında, proje paydaşlarının katılımıyla Ankara’da kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Proje geçici koruma altındaki Suriyelilerin nüfusunun yoğunluğu ve tarımsal işgücüne yönelik talebin fazla olduğu 8 ilde) Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Manisa, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa) gerçekleştirildi. İllerde toplam 1.115 geçici koruma altındaki Suriyeli ve ev sahibi topluluklardan oluşan faydalanıcıya mesleki eğitimler verildi. Mesleki eğitimler 1 ay teorik 2 ay işbaşı olmak üzere toplamda üç ay olarak kurgulandı. Mesleki konuların yanı sıra sosyal ve kültürel uyumu sağlayacak diğer eğitim konularına yer verildi. Mesleki eğitimlerin sonunda ise her proje ilinde istihdam fuarları düzenlendi. Bu fuarlarda, gerekli teknik bilgiyle donatılmış kursiyerler, kalifiye işçi arayan firma temsilcileri ile bir araya geldi. Bu çerçevede, kursiyerler, Türkiye'de tarım sektöründe uzun vadeli istihdam fırsatları buldular.
Proje kapsamında düzenlenen bu fuarlar aynı zamanda geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar arasında çalışma izni mevzuatı ile ilgili farkındalığı artırmak için bir platform görevi de gördü.
Açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık açılış konuşmasında projenin ana hedefinin tarım sektöründe istihdam olduğunu, bunu ölçümlemek için bir dizi Proje İzleme Çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve sonuçlara göre üç aşamasındaki ortalama istihdam oranının %22 olduğunu, kısa zamanda tamamlanan mesleki eğitim projesi için bu oranın oldukça önemli bir başarı olduğunu vurguladı.
Ayşegül Selışık, “Toplumsal cinsiyet konusunu göz önünde bulunduran FAO, Suriye Müdahale Programı da dahil olmak üzere tüm programlarında ve projelerinde bu perspektifi esas almaktadır. FAO, bu ve benzeri projelerle kadınların güçlendirilmesi ve mevcut cinsiyet farklarının azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu proje kapsamında da hedeflenen %30 kadın katılım oranının da üstünde katılımcı sağlandı.” dedi.
Açılış konuşmalarının ikincisin gerçekleştiren Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın; “Eşit fırsatlara erişen tüm mülteciler her zaman sosyo ekonomik anlamda bulundukları ülkeye katkıda bulunan bireyler haline gelebilirler. Tarım ebetteki en önemli hususlardan, hem bizim kalkınmamız için çok önemli hem de artan nüfus ve göç ilgili de hayatta kalmamız için çok önemli. Bu proje ile ilgili belirtmek isterim ki birlikte öğrenen birlikte çalışan insanlar sosyal uyuma giden bu yolu birlikte inşa ediyorlar.” dedi.
Etkinlik, projede önemli katkıları olan merkezi ve yerel düzeyde proje paydaşları için gerçekleştirilen takdir ve teşekkür plaket töreni ile devam etti. Plaket töreninde proje paydaşlarına, projenin gerçekleştirildiği 8 il müdürlüğüne ve proje sonunda gececi koruma altındaki Suriyelilere uzun dönemli istihdam sağlayan özel sektör temsilcilerine plaketleri verildi.
Yorum Yazın