Suni Tohumlama faaliyetleri 2006 yılında özelleşmiş olup Serbest Veteriner Hekimlerce yürütülmektedir.
Suni Tohumlama faaliyetleri 2006 yılında özelleşmiş olup Serbest Veteriner Hekimlerce yürütülmektedir. Serbest Veteriner Hekimler ile her yıl imzalanan protokol gereği Suni Tohumlama faaliyetleri kontrol altında tutulmaktadır. Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılıkİl Müdürlüğünün konuya duyarlılığı ve Serbest Veteriner Hekimler ile koordineli çalışmalarıyla il genelinde Suni Tohumlama başarılarında büyük artış gözlenmiştir.
Konu ile ilgili olarak Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu'nun suni tohumlama faaliyetlerinde 2006 yılında özelleştiğini ve bu kapsamda serbest Veteriner Hekimlerle her yıl devir sözleşmesi imzalandığını, yapılan çalışmalar sonucunda il genelinde başarı oranlarında büyük artışların olduğunu belirtmesinin ardından; 2011 yılından bu yana il geneli suni tohumlama başarı ortalamasının 8'lerden V'lara çıktığını ve bunun sonucunda yılda ortalama 5.000 adet suni tohumlamadan doğan buzağı sayısında artış olduğunu belirtti.
Ayrıca Taş, başarı oranındaki artışın ıslah çalışmalarına ve ilimiz ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını belirttikten sonra Bolu'nun 2014 yılında sperma stok cetveli kontrolüne geçtiğini, Gıda Tarım ve Hyavancılık Bakanlığının 2015 yılında sperma tahsis edilerek suni tohumlama kayıtlarına başlanıldığını ve bu konuda Bakanlıkdan 1 yıl önce gerçekleşen stok kontrolü ile sperma tahsisine önceden zemin hazırlanmış olduğunu belirtti.
Serbest Veteriner Hekimlere uyarılarda bulunan İl Müdürü İsmail TAŞ Veteriner Hekimlerin sperma faturalarını zamanında teslim etmelerini, stok kontrollerini düzgün yapmaları gerektiğini ve Suni Tohumlama faaliyetlerinde ırk bozumu yapmamaları gerektiğini belirtti.
Yorum Yazın