Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1'ine sahip Burdur'da 1990'lı yıllarda başlatılan suni tohumlama sayesinde süt verimi artırılarak, ülkenin süt üretiminin yüzde 1,89'u karşılandı.
Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1'ine sahip Burdur'da 1990'lı yıllarda başlatılan suni tohumlama sayesinde süt verimi artırılarak, ülkenin süt üretiminin yüzde 1,89'u karşılandı.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı (BTB) Yılmaz Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur'da 207 bin büyükbaş, 359 bin küçükbaş, 350 bin kümes hayvanı ve 50 bin arı kovanı bulunduğunu söyledi. Burdur denilince akla ilk büyükbaş hayvan ve sütün geldiğini anlatan Başar, kentteki büyükbaş hayvanların 4 bininin melez, bin 500'ünün de yerli ırk olduğunu bildirdi.
Yılmaz Başar, Burdur'un, süt üretiminde yıllık 390 bin tonla Türkiye sıralamasında 10'uncu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Burdur sütün başkentidir. Peki 10'uncu sıradaki bir il nasıl sütün başkenti olabilir? Burdur'da hayvan başına günlük süt ortalaması 18-20 litre civarında. Bu rakam diğer illere bakıldığında 14-16 litredir. Yani hayvan sayımız, Türkiye'deki toplam hayvan sayısının yüzde 1'ine tekabül ederken, süt üretimimiz Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 1,89'una tekabül ediyor. Yani hayvanlarımız, suni tohumlama sayesinde daha verimli. 1990'lı yıllarda yıllık 150 bin ton süt üretilen Burdur'da, suni tohumlama ile kültür ırkı korunarak, şu anda yıllık süt ortalaması 390 bin tona ulaştı."
Suni tohumlama süt verimini artırdı
Burdur'da 1990'lı yıllarda suni tohumlama yöntemine geçildiğini ve etkin bir çalışma yürütülerek kültür ırklarının süt ortalamasının yükseltildiğini anlatan Başar, bazı illerin bu uygulamaya yeni geçtiğini bildirdi.
Burdur'un coğrafi olarak hayvancılığa çok uygun olmadığını ve buna rağmen zor şartlarda hayvancılık yapıldığını ifade eden Başar, "Hayvanlarımızın beslenmesinde fabrika yemi ve saman kullanıyoruz. Bu da maliyetli oluyor fakat diğer illerin ürettiği sütten daha kaliteli" diye konuştu.
Yorum Yazın