Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2016 yılı süne mücadelesi çalışmaları 20 ekiple ve 65 kişilik teknik personelle 2.190.000 da alanda kıymetlendirme sürveyi çalışmaları ile devam ediyor. Bu amaçla Eskişehir Ticaret Borsasının maddi katkıları ile 55 gün süreyle kiralana 10 adet hizmet aracı süne sürvey ekiplerine teslim edildi.
Daha önce kışlak sayımları ile başlayan çalışmalar bulunan 14 adet süne kışlağı taranarak bir önceki yılın sonbahar ve ilkbahar sayımlarına göre artış veya azalış durumu kontrol edilerek önümüzdeki dönem hakkında bilgi edinilmektedir. Kışlaklar 800-1600 m arası yükseltilerdir. Bu yükseltilerdeki bitki örtüsü geven,kirpi geven,orientalis,sığır kuyruğu,ayı kulağı,meşe yapraklarıdır. Ergin süneler kışı bu bitki örtülerinin altında geçirirler.
Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt Yaptığı Açıklamada; "Toprak sıcaklığı,10 derecenin üzerine çıkınca kışlaklar boşalır,kışlamış ergin süneler tarlalara inerler.Bir taraftan beslenirken diğer taraftan da çiftleşirler.
Kıymetlendirme sürveyini takriben, mayısın ilk haftasında başlanır.50x50cm çember kullanılarak,m2 de kışlamış ergin süne tespiti yapılır. Orta anadoluda m2 de 0,5 adet ve üzeri kışlamış ergin süne tespit edilirse bu alanlarda yumurta parazit sürveyi ve nimf sürveyi yapılır.
Biyolojik mücadeleye destek amaçlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca gönderilen süne yumurta parazitoidi (sinek) salımı hububat alanlarının içerisinde bulunan ağaçlık alanlara bırakıldı. Bu faydalı sinek, kendi yumurtasını süne yumurtasının içine bırakarak süne nimflerinin çıkışını engeller. Bu alanlarda ilaçlama kararı verilse bile ,ilaçlama yapılmaz, parazitoidlerin çoğalması sağlanır.
Yumurta parazit sürveyi: m2 de 0.5 adetten fazla kışlamış ergin süne olan alanlarda 20 adet yumurta paketi bulunarak yapılır. Bunların parazitlenme oranlarına bakılır.% 40 ve üzeri parazitlenme olan alanlar ilaçlamadan çıkarılır.
İklim şartlarına göre, nimf sürveyi haziran ayının ilk haftasına rastlamaktadır. m2 de 7 ve üzeri nimf bulunan alanlarda ilaçlama kararı alınmakta ve ekipler tarafından ilaçlama kararı alınan yerler krokilendirilerek muhtarlıklara asılmaktadır. Bu alanlar İl ve İlçe müdürlüğü elemanlarınca yazılacak reçetelere göre ilaçlamaları tavsiye edilir.
Hasat sonunda sürvey alanlarındaki tarlalardan buğday numuneleri alınarak ilaçlanan ve ilaçlanmayan alanlardaki emgi oranları tespit edilir." dedi.
Yorum Yazın