Osmaniye ili Sumbas İlçesine bağlı Kızılömerli Köyü'nde bulunan 670 dekarlık merada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce uygulanan ıslah ve amenajman projesinin açılışına vatandaşların yoğun ilgisiyle yapıldı.
Açılış Törenine Osmaniye Vali Yardımcısı Mehmet ÖZ, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof.Dr.Rüştü HATİPOĞLU, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Seyyid IRMAK, İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Kurum Amirleri, personelleri ve vatandaşlar katıldı.
Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kızılömerli Köyü Muhtarı Alpaslan KÜTÜK'ün konuşması ile başladı. Köy Muhtarı konuşmasında hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı köylerinde meranın ıslah edilmesinin kaba yem ihtiyacını karşılamada büyük bir açığı dolduracağını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
Ardından söz alan Prof.Dr.Rüştü HATİPOĞLU meraların hayvancılık için önemi, mera ıslahının ve vatandaşların ıslah edilen meralara sahip çıkmasının önemi konularına değinerek hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürmenin en güzel yolunun doğal meralarda ot verimini artırmak olduğuna değindi.
Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Fevzi KAÇAR ise hayvancılıkta rekabet şansını güçlendirmenin en iyi yolunun meraların güçlendirilerek yem ihtiyacının meralardan karşılanmasına bağlı olduğunu belirtti.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM ise ilin hayvancılığı ve İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen mera çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı: "İlimizin 65.480 adet büyükbaş, 197.777 adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Hayvan varlığımızın yıllık kaba yem ihtiyacı 310 bin tondur. Bu ihtiyaç meralardan, yem bitkileri ekiminden, bahçe içi alanlar ile sap ve samandan karşılanmaktadır. İlimizde üretilen toplam yem miktarı 320 bin tondur. İhtiyacın tamamı karşılanmaktadır. Hayvancılığın ülkemizde ve ilimizde ki en büyük sıkıntılarının birisi yem girdi maliyetlerinin yüksekliğidir. Bunu önlemenin ve yem maliyetlerini düşürmenin en kolay yolu meraların ot verimini ve yem bitkilerinin üretimini artırmaktır. Islah edilen meralar ve yem bitkilerinin üretimini artırılması sonucu elde edilen kaliteli kaba yem hayvancılığının geleceği açısından önemlidir. Ayrıca hayvancılığın gelişmesi ile ilgili olarak da Bakanlığımızın ülke çapında uyguladığı proje ve desteklemeler kapsamında 2015 yılı içerisinde 4603 çiftçiye 12 farklı konuda 13.910.926 TL hayvancılık desteği verilmiştir.
Meralarla ilgili tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları 1998 yılında Mera Kanununun yayınlanmasından itibaren devam etmektedir. İlimizin 177 yerleşim yerinin tamamında tespit çalışmaları tamamlanmış olup 44 yerleşim yerinde 40559 dekar mera varlığımız ortaya çıkarılmıştır.
Mera Islah ve Amenajman projelerin amacı ilgili köylerdeki yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, meranın mevcut bitki vejetasyonunun geliştirilmesi, hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yer tutan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilere yem bitkileri ve hayvancılıkla ilgili yeni teknik bilgi ve beceriler kazandırılarak hayvancılığın kârlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.
İlimizde 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında Kesikkeli, Azaplı, Kümbet ve Gökçedam Köylerindeki 1728 dekar alanda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa Mera Islah ve Amenajman projeleri uygulanmıştır. Bu projelere 202.120 TL ödenek harcanmıştır.
İlimizde halen Kadirli ilçesi Vayvaylı ve Çınar Köylerinde toplam 1426 dekar alanda, Sumbas Kızılömerli Köyü ve Döğenli Mahallesinde toplam 1019 dekar alanda, Osmaniye Merkez Değirmenocağı Köyünde 840 dekar olmak üzere toplam 3285 dekar alanda Mera Islah ve Amenajman projeleri uygulanmaktadır.
Sumbas İlçesi Kızılömerli Köyünde yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında Otlatma Planının Hazırlanması, Gübreleme, Su Yayma, Temizleme Biçmesi, Mera Kapıları İnşası, Eğitim Çalışmalar Meraya sınır tecavüzlerinin engellemesi amacıyla İhata Hendeği Açılması ve Mevcut Temizliği gibi faaliyetler yapılmıştır.
Açılışını yaptığımız Sumbas İlçesi Kızılömerli Köyünde yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında yapılan faaliyetlere şimdiye kadar 63890,00 TL para harcanmıştır. Kızılömerli köyünde 670 dekar alanda uygulanan Mera Islah ve Amenajman projesi kapsamında 3 yıllık proje süresince 221610 TL ödenek harcaması yapılacaktır.
Bu mutlu gününde bizleri yalnız bırakmayan Sayın Valimiz başta olmak üze tüm katılımcılara kurumum ve şahsım adına şükranlarımı sunar, meramızın hayırlı ve hayvancılığımıza bereketli olmasını dilerim" Dedi.
Açılışa katılamayan davetlilerin mesajlarının okunmasının ardından Kadirli Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi tarafından halkoyunları gösterisi yapıldı.
Gösteri sonrası tüm davetliler ile birlikte protokol mensupları kurdele keserek mera açılışını yaptılar.
Yorum Yazın