İnsanlar yaşamlarını en ideal biçimde sürdürebilmek için çevresel ve doğal faktörlere ihtiyaç duyarlar. Bunlar kimi zaman nefes aldığımız hava, kimi zaman mahsulümüzü taçlandırdığımız toprak, kimi zamansa yaşam kaynaklarımızdan biri olan su ve suyun bize bahşettikleridir diye söze başlıyor Sportif Olta Balıkçıları.
“İnanmaktan, ağlamaktan, eğlenmek, dinlenmek ve uyumaktan tutun da, pek çok biçimde ruhumuzu ve bedenimizi beslemeliyiz. İşte bu yaptığımız da onlardan bir tanesi” diye devam ediyorlar…
Sportif olta balıkçılığına gönül veren doğa açıklarının Türkiye’deki en önemli avlaklardan birisi olarak nitelendirdiği Bolu ilimizdeki Gölköy Barajı 16 Haziran 2015 günü Sazan Balığı av yasağının bitmesiyle birlikte hareketlilik kazandı.
Son günlerde Türkiye’nin birçok bölgesinden Gölköy Barajı’na gelen sportif balıkçıların avlanma teknikleri ve kullandıkları malzemeler dikkat çekerken, doğaya ve sürdürülebilir balıkçılığa verdikleri değer de Gölköy Barajı’na gelen diğer balıkçılar ve ziyaretçilere örnek oluyor.
Tuttukları balıkları tekrar göle geri salıyorlar
Sazan balığında avlanabilir boy limitinin 40 cm olmasına rağmen; balığa, suya ve çevreye en az zarar veren malzemelerle tutmaya çalıştıkları Sazan balıklarını resimler ve videolar çekerek kendilerinden sonra gelecek nesiller için tekrardan Gölköy Barajı’na bırakan sportif balıkçılar, son birkaç yıldır Gölköy Barajı’ndaki balık popülasyonu artışını Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Boludağı Jandarma Karakol Komutanlığı ve Bolu İl Jandarma Çevre Koruma Tim Komutanlığı gibi kurumların özveriyle çalışan personellerine ve dernekler ile federasyon sayesinde kendileri gibi avlanan sportif balıkçıların ülke genelinde hızla çoğalmalarına bağlıyorlar.
Sosyal paylaşım siteleri, ülke genelinde faaliyet gösteren dernekler ile Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu-ASOF sayesinde iletişim kurarak Bolu ilinde ikamet eden birçok sportif olta balıkçısıyla dost olduklarını, Bolu’ya geldiklerinde Bolu’lu dostlarının kendilerini yalnız bırakmadıklarını ifade eden sportif balıkçıları, Eylül ayı içerisinde ASOF tarafından Gölköy Barajı’nda düzenlenecek yarışma içinde bir nevi hazırlık yapmış oluyorlar.
KÖROĞLU-DER’e üye olmalarını tavsiye diyorlar
Balık yakalamak veya piknik yapmak üzere baraja gelen diğer ziyaretçilere sohbetleri esnasında bu anlamlı ve örnek teşkil eden uygulamanın amacını da aktaran sportif balıkçılar, kullandıkları malzemeler ve avlanma teknikleri konusunda isteyenlere de bilgi vererek Bolu ilimizde faaliyet gösteren KÖROĞLU-DER’e üye olmalarını tavsiye diyorlar.
Sportif olta balıkçıları oto kontrolü sağlıyorlar
Bolu ili sınırları içerisinde bulunan Yeniçağa Göleti ve Seben Taşlıyayla Göleti gibi ülke genelinde ticari amaçlı su ürünleri avcılığı için kiraya verilen havzalarda amatör ve sportif olta balıkçılığına getirilen “resmi tatil günleri avlanılabilir” sınırlamasına da bir hayli tepkili olan sportif balıkçılar, bu tür yerlerde amatör ve sportif olta balıkçılarının oto kontrolü sağladıklarını, bilinçli olta balıkçılarının avlanmalarına müsaade edilmeyen yerlerde yasa dışı avcılığın daha çok olduğunu söylüyorlar.
Şehir ve iş stresinden uzak doğa ile baş başa geçen üç dört günlük kampları sırasında Gölköy Barajı’na ziyarete gelen hiçbir vatandaşı rahatsız etmediklerine de değinen sportif balıkçılar aynı hassasiyeti tüm ziyaretçilerden de beklediklerini ifade ettiler.
16 kilo 660 gram
Pazartesi günü Gebze’den Gölköy Barajı’na gelip kamp kurduklarını söyleyen Sevdin Vatansever ve ekip arkadaşı Samet Kahraman’ın yakalayıp ölçüm ve fotoğraflama işlemi sonrasında tekrardan baraja saldığı 16 kilo 660 gram büyüklüğündeki sazan balığı ise Gölköy Barajı’na gelenler ziyaretçiler tarafından takdirle karşılandı.
Yorum Yazın