Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, buğdayda gümrük vergisinin indirilmesinin üreticinin moralini bozmaması gerektiğini belirterek, "Gümrük vergisinin indirilmesinin sebebi spekülatörleri önlemek ve fırsatçılara fırsat vermemek." dedi.
Tekirdağ temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Fakıbaba, sonrasında Renkly Fuarcılık tarafından düzenlenen 10. Çorlu Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı.
Burada bir konuşma yapan Fakıbaba, Türkiye'nin doğusu, batısı, güneyi ve kuzeyi ile cennet gibi bir ülke olduğunu kaydederek, ülkenin tüm insanlarını sevdiğini, görevlerinin halka hizmet etmek olduğunu söyledi.
Makamların gelip geçici olduğunu dile getiren Fakıbaba, "Önemli olan bir şeyler bırakmaktır. En önemli silah gıdadır, tarımdır, hayvancılıktır. Biz bunun bilinci ile çalışacağız." diye konuştu.
Fakıbaba, AK Parti olarak iktidara geldikleri günden bu yana çok şeyler yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirterek, hayvancılıkta, gıdada, tarımda, yaklaşan Kurban Bayramı'nda, bayram sonrasında ne yapabileceklerini hep düşündüklerini anlattı.
Uzun vadede neler yapabileceklerini de sürekli konuştuklarını ve tartıştıklarını aktaran Fakıbaba, tarım ve hayvancılıkta ithalatı azaltmaya yönelik çalışmalar yapacaklarını vurguladı.
"Gümrük vergisinin indirilmesinin sebebi, spekülatörleri önlemek"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisinin indirilmesinin üreticiyi üzdüğü yönündeki konuşmasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sayın vekilim haklı olarak dedi ki; 'Vergi duvarlarını kaldırdınız, üreticinin morali bozuldu'. Sayın vekilim üretici bizim canımız, her şeyimiz. Üretici olmazsa biz olmayız. Bakın bütün Tekirdağ, Çorlu sizin olsa ekmeğiniz aşınız olmasa ne kadar dayanırsınız. En fazla 25-30 gün. En son bir tabak yemeğe tüm Tekirdağ'ı verirsiniz. Biz bunun gerçekten farkındayız. Onun için üreticinin, üreten insanın hep yanında olacağız, onları hep destekleyeceğiz. Vergi duvarlarındaki azalma üretici arkadaşlarımın moralini bozmasın. Yılda 3-4 milyon buğday ithal ediyoruz ancak bu buğdayı alıp iç piyasaya sürmüyoruz. Un, bisküvi, makarna olarak tekrar ihracat yapmak için alıyoruz."
Fakıbaba, gümrük vergisinin indirilmesinin sebebinin spekülatörleri önlemek ve fırsatçılara fırsat vermemek olduğunu vurguladı.
Üreticiyi hep destekleyeceklerini dile getiren Fakıbaba, üretmeyi ibadet gibi kabul ettiklerini anlattı.
"Arazilerinizi satmayın"
Fakıbaba, Türkiye'de son dönemde tarım arazilerinin azaldığına yönelik bir söylem üzerine, "Çok dikkatli olalım arkadaşlar. Arazilerinizi satmayın, fırsatçılara vermeyin. Bu araziler çok değerli." dedi.
Gelirken kendisine bu bölgedeki tarım arazilerinin satıldığını söylendiğini aktaran Fakıbaba, gelecek 15 yılın en büyük silahının gıda, tarım ve hayvancılık olacağının altını çizdi.
Ahmet Eşref Fakıbaba, Katar'ın her ülkeye tırlar dolusu para gönderebileceğini ancak tarım ürünü gönderemeyeceğini kaydederek, "Demek ki para her şeyi halletmiyor. Hep beraber üreteceğiz, üreteni destekleyeceğiz, çalışacağız." diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın kendisine ilk direktiflerinden birisinin tarım girdilerinin, mazot ve gübrenin maliyetinin düşürülmesi olduğunu dile getiren Fakıbaba, "İnşallah bu konuda da bu kardeşiniz elinden gelen her türlü imkânı halkın refahı için kullanacaktır." ifadesini kullandı.
"Tekirdağ tarım ve hayvancılığın başkenti"
Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ'ın ülkenin önemli bir tarım merkezi olduğunu belirterek, "Aynı zamanda sanayi, gıda sanayisi ve tarım makinelerinin üretimi konusunda Türkiye'nin öncü şehirlerinden." Dedi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ'ın Türkiye'de tarım ve hayvancılığın başkenti olduğunu belirterek, bu şehirde üretilen ayçiçeği, buğday, kanola gibi ürünlerden bahsetti.
Tekirdağ'da üretilen süt miktarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Albayrak, "Tekirdağ'ın tarımına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile beraber çalışarak katkıda bulunduk." dedi.
Albayrak, tarım ve hayvancılık alanında yaptıkları çalışmalardan bahsederek, Tekirdağ'ın bu alanda ülkenin parlayan yıldızı olduğunu sözlerine ekledi.
Renkly Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Umut Güngör, Trakya'nın buğdayı ile ekmeğe tat verdiğini, ayçiçeği ile mutfakların vazgeçilmezi olduğunu, çeltiği, pirinci ile ülkeyi doyurduğunu, kirazı ile festivallere konu olduğunu söyledi.
Güngör, Trakya'nın sebze ve meyvesi, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları ile ülkenin vazgeçilmezi olduğunu vurguladı.
Fuar alanını gezdi, talepleri dinledi
Konuşmalar sonrası fuarın açılış kurdelesini kesen Fakıbaba'ya, günün anısına hediye takdim edildi.
Sonrasında fuar alanını gezen Fakıbaba, buradaki tarım makinelerini ve ürünleri inceledi. Üreticiler ve vatandaşlarla bol bol sohbet eden ve fotoğraf çektiren Fakıbaba, onların taleplerini dinledi.
"Üretenlerin her zaman yanında olacağız."
Gün boyunca Tekirdağ'da temaslarda bulunan Fakıbaba, son olarak merkeze bağlı Yağcı Mahallesinde (Yağcı Köyü) hayvancılık yapanlar ve çiftçilerle bir araya geldi.
Burada köylülere hitap eden Fakıbaba, hayvancılıkla, tarımla ilgili ellerinden ne gelirse çiftçiden, üreticiden esirgemeyeceklerini kaydederek, elbette problemlerin olabileceğini, amaçlarının problemleri halletmek olduğunu anlattı.
"Köylünün, üretenin, emek veren kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız." diyen Fakıbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının yeri geldiğinde ahıra girip süt sağacağını, yeri geldiğinde çamurlu tarlalarda dolaşacağını, ekranlara çıkarak bu işlerin halledilemeyeceğini söyledi. Fakıbaba, burada üreticilerin sorunlarını da dinledi.
Bir üreticinin, "çiftçinin planlama yapabilmesi için tarımsal destekleme zamanının açıklanması ve Meriç Nehri'nin Trakya'ya kazandırılarak tarım arazilerinin sulanması" konusundaki talebi üzerine Fakıbaba, şu ifadeleri kullandı:
"Trakya bölgesinde 4 milyon dönüm işlenebilir tarım arazisi var. Bunun yüzde 4-6 civarında sulama yapılabiliyor. Geriye kalan kısımda kuru tarım yapılıyor. Bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile beraber çalışmalarımız olacak. Havaalanında Veysel Bey (Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu) ile beraberdik. Desteklemelerle ilgili konunun Bakanlar Kurulunda olduğunu biliyorum. İnşallah en hızlı şekilde bunu sizlere iletiriz. Bundan sonra da desteklemelerimiz ürün ekilmeden önce bildirilecek ve yılda iki kez ödenecek. Sizi tefecilere muhtaç etmemek adına bir sonbaharda bir de ilkbaharda bu ödemeleri yapacağız."
Alınan talepleri ilgili yerlere ileteceğini kaydeden Fakıbaba, "Bir de sayın valimiz, milletvekili arkadaşlarımız, il başkanımız ile cumartesi günü Ankara'da toplantı yapacağız. Allah'a çok şükür biz söz verirsek yaparız." diye konuştu.
"Çiftçinin borçlu olmasını kimse istemez"
Fakıbaba, hayvancılıkla da uğraşan bir çiftçinin her türlü araştırmayı yaparak bilimsel uygulamalarla hayvancılık yapmasına rağmen bir türlü sütten para kazanamadığını belirtmesi üzerine, devletin cumhurbaşkanının da başbakanının da diğer yöneticilerinin de hiçbir zaman çiftçinin borçlu olmasını istemediğini söyledi.
Sorunları tek tek tespit edeceklerini dile getiren Fakıbaba, üreticinin, çiftçinin, hayvancılık yapanların sorunlarını dinleyeceğini bildirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday alım fiyatlarını geç açıkladığı, mahsul zamanında buğday ithal ettiği şeklindeki bir yorum üzerine Fakıbaba, yıllık yapılan ortalama 3-4 milyon tonluk buğdayın iç piyasaya sürülmeden, un, buğday, makarna olarak ihraç edildiğini anlattı.
Fakıbaba, "Amacımız, çiftçimizin refah seviyesini yükseltmek. Bütün arkadaşlarımızın sizlerle birlikte biraz daha sıkı, daha iş birliği içinde olması gerekiyor. Milletvekillerimiz var, il başkanlarımız var. Bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Biz bir aileyiz. Niyetimizin iyi olduğunu bilin. Haklı olduğunuz konular var. Bunları düzeltmek için buradayız." ifadelerini kullandı.
Ahıra girdi, süt sağdı
Bakan Fakıbaba, çiftçilerin ve hayvancılık yapanların sorunlarını dinlerken tek tek not aldı ve beraberindekilerin de not almasını istedi.
Sorunları dinledikten sonra vatandaşlarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Fakıbaba, burada bir üreticinin ahırına girerek sağım makinesi ile süt sağdı.
Yorum Yazın