1945 yılında yürürlüğe giren 4760 Sayılı Toprak Bayramı Kanunu'na göre her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar günü, "Toprak Bayramı"olarak kutlanmaktadır.
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdür Ahmet Söğüt Toprak Haftası nedeni ile yazılı olarak kutlama mesajı yayınlandı. İl Müdürü Söğüt:"Yeryüzündeki her canlı için en önemli besin kaynağı olan toprak, tarımsal faaliyet dışında sanayi ve hizmet sektörlerinin de baskısı altında kalarak, her geçen gün azalmakta ve bu azalış sürekli tarımın aleyhine gelişmektedir. Günümüzde dünyada her gün açlıktan milyonlarca insan ölmekte olup, küresel iklim değişiklikleri, kuraklık ve gıda güvenliği gibi hususlar tarımın önemini dolayısıyla toprağın önemini bir kat daha arttırmaktadır. Dünyada iki sektör vardır ki; küresel politikaları belirler. Bunların biri enerji, diğeri de gıdadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında da toprağın önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılabilmektedir. Bu nedenle ekolojik dengeyi muhafaza ederek, toprağa zarar vermeden, onunla barış içinde yaşamımızı sürdürmeliyiz. Çukurova'nın Toroslar'la buluştuğu yerde toprağın suya doyması, Çukurova toprağını nasıl bereketli kılıyorsa, bizler de toprağı, tüm canlıların ve yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan suyla buluşturarak, hayatın devamını idame ettirmeliyiz.
Oysa son yıllarda nüfusun artması, ihtiyaçların farklılaşması, sanayileşme, dağınık yerleşim gibi nedenlerle topraklarımızı kaybetmekteyiz. Bu çerçevede toprak ve su kaynaklarının kullanımına ilişkin düzenlemeler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın öncelikli çalışmaları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Sulama alanlarının koruma altına alınması, toprak ve su kaynakları veri tabanının oluşturulması, arazi kullanım planlarının yapılması, arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılarak parçalanmanın önüne geçilmesi gibi önlemler, topraklarımızın korunarak tarımsal üretimin istifadesine sunulması yönünde oldukça önem arz etmektedir.
Buna istinaden Bakanlığımız tarafından arazilerin daha fazla bölünmemesi ve tarım arazilerinin bütünlüğünün sağlanması için 6573 sayılı Miras Kanunu çıkarılmış ve bununla ilgili olarak İl Müdürlüğü bünyesinde şube kurulmuştur. Arazilerin tarım dışı amaçla kullanılmasının önlenmesi için 2003 yılında 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu çıkarılmış ve o günden itibaren günümüze kadar binlerce dönüm arazi tarım dışı kullanımlara kapatılmış ve korunmuştur. Bu şekilde Bakanlığımızın çıkardığı kanun ve mevzuatlar ile savaşmadan toprak kazandığımız aşikardır.
Canlıların hayat kaynağı olan tarımsal toprak, amaç dışı kullanım, erozyon, çoraklaşma, anız yakma, aşırı ve gereksiz gübre kullanımı gibi nedenlerle gün be gün kaybedilmektedir. Bu nedenle tüm canlıların ve yaşamın kaynağı olan topraklarımızı yok etmeden ve de kirletmeden gelecek nesillere bırakmak hepimizin görevidir.
Unutmayalım ki; Tarıma elverişli 1 cm kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşmaktadır. Elbette 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 cm'lik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla toprak, yaşamımızın en önemli unsurudur ve kaybedilmesi durumunda tekrar yerine konulması mümkün görünmemektedir. Öyleyse toprağı çok iyi korumalı ve özenle kullanmalıyız.
Bu vesileyle 12 Haziran tarihi ile başlayan Toprak Bayramı haftasını kutlarım."
Yorum Yazın