Şekerbank

Silvan Barajı Ve HES, Ekonomiye Yıllık 1,91 Milyar TL Katkı, 305 Bin Kişiye de İstihdam Sağlayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Silvan Barajı Ve HES, Ekonomiye Yıllık 1,91 Milyar TL Katkı, 305 Bin Kişiye de İstihdam Sağlayacak
Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Projesi kapsamında inşa edilen Silvan Barajı’nın gövde dolgusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle teşrifi, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de tören alanından katılımıyla, 23 Ocak’ta tamamlanıyor.

Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Projesi kapsamında inşa edilen Silvan Barajı’nın gövde dolgusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle teşrifi, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de tören alanından katılımıyla, 23 Ocak’ta tamamlanıyor. Düzenlenecek törende ayrıca Diyarbakır’ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani ilçesinin 2045 yılına kadar su sorunuyla karşılaşmasına mani olacak Ergani İçmesuyu Arıtma tesisi de hizmete alınacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Pakdemirli, Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama sahasına sahip olan Silvan Barajı’nda gövde dolgusunun tamamlandığını ifade ederek “Silvan Barajı ülkemizin en büyük 2. Sulama projesi olan Silvan Projesi’nin ana depolama tesisi konumundadır. Ayrıca sınıfında 175,5 metre yüksekliği ile ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajıdır. Silvan Barajı ve HES’te, gövde dolgusu tamamlanarak önemli bir aşama geride bırakıldı. 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olan Silvan Barajı’nda 7,3 milyar metreküp su depolanabilecek” diye konuştu.

6,4 milyar TL’ye mal olacak barajın tüm üniteleriyle tamamlandığında sulama ve enerji üretimini kapsayan 4 ayrı aşamada işletileceğini belirten Bakan Pakdemirli “Her aşamada, Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken, Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır.  4. ve nihai aşamayla birlikte enerji üretimi 681 milyon kilovatsaatten 88,41 milyon kilovatsaate inerken, sulamaya verilen su miktarı 1 milyar 791 milyon metreküpe yükselecektir” ifadelerini kullandı.

Baraj ile hâlihazırda kuru tarım yapılmakta olan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemler ile sulama yapılabileceğinin altını çizen Pakdemirli “Silvan Barajı ve HES, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar TL katkı sunarken, 305 bin kişiye de istihdam imkânı sağlayacak” açıklamasını yaptı.

BAŞLAR VE ERGANİ BARAJLARI İLE ERGANİ İÇMESUYU ARITMA TESİSİ AÇILIYOR

Hizmete alınacak Başlar Barajı’nın temelden 30 metre yüksekliğe sahip olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Yaklaşık 29 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan baraj ile halen kuru tarım yapılmakta olan, 38 bin 200 dekar alan modern sistemlerle sulanarak 29,28 milyon TL net gelir artışı ile 5 bin kişilik istihdam imkânı sağlanacak. Sulamadan Bismil ilçesine bağlı; Safyan, Akçay, Doluçanak, Bahçe, Seki, Belli, Çakıllı ve Çöltepe köyleri ile Silvan ilçesine bağlı; Kasımlı köyü faydalanacak”

Ergani Barajı ile de Ergani İlçesinde yer alan 18 bin 660 dekar tarım arazisinin modern sistemlerle sulanacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, barajdan yapılacak sulama ile 2 bin 450 kişiye iş imkânı ve yıllık 13 milyon TL ekonomik katkı sağlanacağını ifade etti.

Hizmete alınacak diğer bir tesis olan Ergani İçmesuyu Arıtma Tesisi ile ise güncel içme suyu ihtiyacı yıllık 9,9 milyon metreküp olan Ergani ilçesine, yıllık 15,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Bakan Pakdemirli “Ergani İçmesuyu Arıtma Tesisi, günlük 42 bin 500 metreküplük arıtma kapasitesi ile ilçenin 2045 yılına kadar içme suyu sorunu yaşamasına mani olacak. Tesis; Ergani İlçesi ve Çavlı, Şölen, Koruköy, Gürünlü, Özbilek, Bademli, Bahçeköy, Deringöze, Gözekaya köylerine hizmet verecektir. Yapılan tesisler, söz konusu yerleşimlerin 2045 yılı nüfusu olması beklenen 130.000 kişiye hizmet verebilecek” diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Etin Yıkanması Bakteri Yayılımına Neden Oluyor!Önceki Haber

Etin Yıkanması Bakteri Yayılımına Neden...

Barut: "Gübre fiyatlarındaki yüzde 90'ı bulan fahiş artış çiftçiyi yok ediyor"Sonraki Haber

Barut: "Gübre fiyatlarındaki yüzde 90'ı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar