Silivri Belediyesi tarafından 300 dönüm belediye arazisine ekilen tohumluk arpalar, hasat ve sertifika işlemlerinin ardından Kavaklı Mahallesinde düzenlenen törenle 500 çiftçiye ücretsiz dağıtıldı. Başkan Yılmaz, “Bir sonraki yıl 3.000 ton elde edilecek tohumlar ile 10 Milyonluk bir destek sağlamış olacağız” dedi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın “Çiftçiye Tohum Desteği Projesi” kapsamında Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından belediyeye ait arazilere ekilen 300 dönüm tohumluk arpalar, hasat ve sertifika işlemlerinin tamamlanmasının ardından küçük ve orta ölçekli 500 çiftçiye ücretsiz dağıtıldı. Kavaklı Mahalle stadında düzenlenen dağıtım töreni ile 100 ton arpa traktörlere yüklenerek uğurlandı.
Sertifikalı yerli ve milli arpa tohumlarının çiftçiyle buluştuğu törene Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, İlçe Müftüsü İsa Sağlam, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Yağlı Tohumlar Kooperatif Müdürü Gökmen Esin, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral ve çok sayıda çiftçi katıldı.
BAŞKAN YILMAZ: “SİLİVRİ’DE ÇOK SES GETİRECEK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende açılış konuşması yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Biz yola çıkarken Silivri’ye, Silivri’nin güzel insanlarına ve İstanbul’umuza marka bir kent vaat etmiştik” diyerek şu ifadelere yer verdi: “Silivri’nin İstanbul’a ihtiyacı olduğundan fazla, İstanbul’un da Silivri’ye ihtiyacı var. İstanbul’a katacağımız çok değer var. Tarihi zenginliklerimiz, doğal güzelliklerimiz, sahilimiz, ormanımızla ve hepsinden önemlisi tarımsal üretimle İstanbul’un tarım ve hayvancılık üssü olabilecek bir coğrafyada duruyoruz. Birçok farklı siyasi görüşe sahip arkadaşlarımız ile Silivri’nin tarımsal üretimine katkı da bulunmak için bir araya gelerek bu projeyi geliştirdik. Bu proje esasında Silivri için atılan küçük bir adım. Ama Silivri tarımı, Silivri çiftçisi, büyük ufuklara yelken açıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de Silivri’nin çok ses getirecek projelere imza attığını hep birlikte göreceğiz.”
“BELEDİYE KASASINDAN TEK KURUŞ HARCAMADIK”
Silivri’de 500 çiftçinin faydalandığı “Çiftçiye Tohum Desteği Projesi”ne ilişkin bilgi veren Başkan Yılmaz, “Bu projeyi imece usulü ile Silivri Belediyesi’nin kasasından tek kuruş para çıkarmadan, bu işe gönül vermiş, destek vermiş ve el ele verdiğimiz paydaşlarımız ile bitirdik. Bugün 100 tonun üzerindeki arpa tohumunu Silivri’deki 500 dar gelirli çiftçiye ve hayvancıya hep beraber dağıtacağız. Bunun öncesinde Silivri Belediyesi’nin ekilmeyen arazilerini tespit ettik. Binlerce dönüm arazimiz ekilmiyor, dikilmiyor ya da birileri tarafından Silivri Belediyesi’ne tek kuruş kira ödenmeden ekiliyordu. Biz bunların tespitini yaparak 300 dönüm araziyi işledik. Bunu yaparken bir arkadaşımız sürümünü yaptı, bir arkadaşımız ilacını attı, bir arkadaşımız ekimini yaptı, bir arkadaşımız alt gübresini attı, bir arkadaşımız hasadını yaptı. Bir arkadaşımız da tohumlarını hibe etti, çuvallamasını yaptı, ilaçlamasını yaptı. Onun için bu proje tamamen Silivri’de unutulmuş, imece usulü ile yapılan bir proje. Bu projenin tek amacı tarımı, hayvancıyı, bu topraklardan vazgeçmeyen çiftçiyi, küçük üreticiyi desteklemek. Tarımın üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha Silivri’den hem İstanbul’a hem Türkiye’ye haykırmak.” dedi.
“ÇİFTÇİMİZE DESTEK İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ YIL 1500 DÖNÜM ARAZİ EKECEĞİZ”
Silivri’deki tarım arazilerinin imarlı arazilerden daha değerli hale geleceğine dikkat çeken Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, üretim arazilerini 5 kat artıracaklarını ve 1500 dönüm arazi daha ekeceklerinin müjdesini verdi. Başkan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Silivri Belediyesi olarak önümüzdeki yıl bunun 5 katı büyüklüğünde 1500 dönüm araziye yalnızca tohumluk arpa ekmeyi planlıyoruz. Diğer yandan Tarım Müdürlüğümüz ile şuan TÜRAM’da çok ciddi projelere imza atıyoruz. Atalık yerli ve milli tohumlarımızı üretiyoruz. Fide üretiyoruz. Aromatik bitkilerdeki ürün çeşitliliğini arttırıyoruz. Silivri’de imarlı arazilerden daha değerli tarım arazilerine ulaşabiliriz. Lütfen bunun bilincinde olalım ve artık üretime, çalışmaya, emeğe tekrar geri dönelim. Tekrar söylüyorum tarım arazileri Silivri’de imarlı, imara açılan arazilerden çok daha değerli olacak. Biz Silivri’deki toprakların değerini bilmeliyiz. Üretime, üreticiye, çiftçiye moral motivasyon ve destek vermeliyiz.”
“10 MİLYON LİRAYA VARAN BİR DESTEK”
Konuşmasının son bölümünde, “İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü olmuş ve zenginliğin, bolluğun, bereketliliğin arttığı Silivri’de çiftçinin gazeteye ilan vererek tarlasında çalıştıracak işçi aradığı günleri hayal ediyorum. Marka bir kenti hayal ediyorum.” diyen Başkan Yılmaz, “Bugün dağıtımını yaptığımız arpa tohumu önümüzdeki yıl 10 bin dönüme yakın tarla ile buluşacak. Bu destek 500 bin liranın üzerinde bir destek. Bir yıl sonra alınacak ürün bugün 100 tonun üzerindeyken, 3 bin tonun üzerinde olacak. Bugün tohumluk arpanın kilogram fiyatı 3,5 lira ve sertifikalı milli tohum olduğu için desteklemesi de var. Sonuç olarak bugün yaptığımız tohum desteği bir sonraki yıl 10 milyon liraya varan kartopu gibi büyüyen bir destekleme olacak.” ifadelerini kullandı.
KAYMAKAM PARTAL: “KATKI SAĞLAYAN HERKESİ TEBRİK EDİYORUM”
Çiftçiye Tohum Desteği Projesi, Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni’nde konuşma yapan Silivri Kaymakamı Ali Partal, çiftçi bir aileden geldiğini ifade ederek, “Onlara ne yapılsa azdır diye düşünüyorum.” dedi. Silivri’nin 869 km yüz ölçümü olduğunu ve bunun yarıdan fazlasının işlenebilir arazi olduğuna dikkat çeken Kaymakam Partal, sözlerine şöyle devam etti: “Silivri’nin yüz ölçümü 869 kilometre kare. Bunun yarıdan fazlası yaklaşık 460 bin dönümü işlenebilir bir arazi. Bu arazinin içerisinde 270 bin dönüm destekleme alıyor. 2340 çiftçimiz Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı. Tabi bizim için az. Yani 190 bin dönüm destekleme almıyor. Biraz önce belediye başkanımız Volkan Yılmaz Bey çok güzel ifade etti. Kimisi araziyi sürmüş, kimisi hasat etmiş, kimisi tohum vermiş, kimisi gübre vermiş, kimisi ilaç atmış. Biraz önce bahsettiği gibi bizim özlediğimiz imece dediğimiz yardımlaşma dediğimiz duyguyu gerçekleştirmiş. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’ı, bu projeye katkı sağlayan tüm kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Tüm çiftçilerimize bu tohumluk arpa ile birlikte inşallah hayırlı ve bol kazançlar diliyorum.”
PROJENİN PAYDAŞLARINA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından tohum desteği projesine katkıda bulunan kişilere ve kurum temsilcilerine teşekkür plaketi takdim edildi. Çiftçiye Tohum Desteği Projesinin paydaşları şu şekilde:
Sarı Tohumculuk adına Emre Sarı, Genç Ziraat adına Süleyman Gencoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi adına İskender Kuloğlu, Bölge çiftçisi Mehmet İşçi, Denizli Tarım adına Semihcan Denizli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer ve yönetimi, Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya ve yönetimi, Fenerköy Kooperatifi Başkanı Muharrem Eren ve yönetimi, Bölge çiftçisi Hakan Ölçer.
BEYCİLER MUHTARI BAŞKAN YILMAZ’A KASKET HEDİYE ETTİ
Beyciler Mahalle Muhtarı Yaşan Köse, program sonunda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a, Silivri tarımına ve çiftçiye verdiği destekten dolayı teşekkür ederek günün anısına kasket hediye etti.
Tören, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve programa katılan protokol üyelerinin tohum desteği almak için traktörleri başında bulunan çiftçileri ziyaret etmeleri ve yapılan ikramların ardından sonra erdi.
Yorum Yazın