İzmir'de, Küçükmenderes Havzasında hayvancılığın gelişmesiyle birlikte silajlık mısır ekiminde büyük oranda artış yaşanırken, mısırlar bu yıl sıcaklıkla birlikte erken gelişti.
Ödemiş ilçesinde, hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin olmazsa olmazları arasında yer alan silajlık mısır için hasat sezonu başladı. Üreticiler, sezonun açılmasıyla birlikte hummalı bir çalışmanın içerisine girerken, silajlık mısırlar, geçen yıllara oranla hava sıcaklığının artması sebebiyle erken gelişti. Patatesten boşalan arazilerin birçoğuna mısır ekildiğini ifade eden üreticiler, Küçükmenderes Havzasının büyük bölümünde silajlık mısır tarlalarının bulunduğunu söyledi. Üretici İbrahim Gölcük, hayvancılığın gelişmesiyle birlikte mısır silajlarında ekim oranının arttığını dile getirerek, "2016 dönemi silajlık mısır yapımına hayırlısıyla başladık. Bölgemizde hayvancılığın gelişmesi büyümesiyle birlikte silajlık mısır ekimini olağanüstü derece arttı. Geçtiğimiz Nisan ayında ekilen ilk erkenci mısırların silajına başladık. Geçtiğimiz yıllarda aynı günlerde ektiğimiz mısırlarımızı Temmuz ortalarından sonra silaj yapıyorduk; ancak bu yıl sıcak havanın etkili olmasından dolayı mısırlar 15 gün erken gelişme göstererek silaj olma dönemine girdi. Bizde köyümüzde ilk silajı yaptık. Şuan için dönümde 8 ton ürün alabiliyoruz" dedi.
"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE FİYATLAR BELİRGİNLEŞİR"
Gölcük, şöyle devam etti:
"Sezon önümüzdeki bir hafta içinde tamamen açılır ve silajlık mısır piyasası da belli olur. Bu yıl patatesin para etmemesinden dolayı üretici patatesini hasat ettikten sonra yerine mısır ekti. Ova baştan sona mısır tarlasıyla dolu durumda. Silajlık mısırın kilosu geçen yıllarda 165-175 kuruş arasındaydı. Önümüzdeki günlerde fiyatlar da belirginleşir. Silajlık mısır hayvancılık için en önemli yem bitkisi halinde. Silajlık mısırın olmadığını düşünürsek hayvancılık bu ovada bitme durumuna gelir. Onun için silajlık mısır en önemli ürünlerden biri haline almış durumdadır. Bereketli bol kazançlı bir sezon diliyorum
Yorum Yazın