Şekerbank

Şifası Doğadan Üretimi Yalova Kadınlarından Projesi'nin Açılışı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şifası Doğadan Üretimi Yalova Kadınlarından Projesi'nin Açılışı Yapıldı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yalova Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü işbirliğinde 13 Kasım 2020 tarihinde açılan kursu başarıyla bitiren kursiyerlere yönelik sertifika töreni ve Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında ‘’Şifası Doğadan Üretimi Yalova Kadınlarından Projesi” nin açılışı yapıldı.

İl Müdürlüğünde düzenlenen programa Vali Muammer Erol, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdulaziz Yeniyol, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sadrettin Doğan, Şube ve İlçe Müdürleri ile sertifika alacak kursiyerler katıldı.

‘’Şifası Doğadan Üretimi Yalova Kadınlarından Projesi” konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Seda Saçık proje hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdikten sonra Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma enstitüsü Müdürlüğünden Sevgi Poyraz’da projede yer alan bitkiler hakkında salonda bulunanlara bilgiler aktardı.

Kursiyerlerden Meral Evcimen Yıldız’da kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken kursun çok faydalı geçtiğini, çok önemli bilgi sahibi olduklarını ve devamını beklediklerini ifade etti.

İl Müdürü Suat Parıldar Tıbbi, Itri Ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Tıbbi, ıtri ve aromatik bitki yetiştiriciliği için İl Müdürlüğümüzce saha çalışmalarında ortaya çıkan ihtiyaçlar gereğince planlanmış ve hayata geçirilmiştir. İl Müdürlüğümüzle, Yalova Halk Eğitim Merkez Müdürlüğümüzün işbirliğinde uygulamaya konulan kursumuz 13 Kasım 2020 tarihinde başlamıştır. Toplam 72 saat süren kursumuza 44 kursiyer kayıt yaptırmış, pandemi sürecinde  zaman zaman kesintiye uğrasa da 28 Ocak 2021 tarihinde sonuçlanmıştır. Kurs sonunda 25 kursiyerimiz belge almaya hak kazanmıştır.

Ülkemiz tıbbi, ıtri ve aromatik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Ülkemiz florasında doğal olarak yetişen yaklaşık 12,000 kadar bitki taksonundan 3,750 tanesi endemik bir türdür. Ülkemizde yetişen yaklaşık 500 kadar bitki türünün 140’ının dış satımı  da yapılmaktadır.  Tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 150 milyon dolar gelir sağlanmaktadır. Ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerden adaçayı, kantaron, oğul otu, mahlep, sumak, kuşburnu ve ısırgan vs. doğadan toplanarak, lavanta, fesleğen, anason, hardal, aronya, kapari, gül, safran, ekinezya gibi bitkiler de kültürü yapılarak üretilmektedir. Hazine Arazilerinin Düşük Bedelle Kullandırılması amacıyla 24.11.2017 tarih ve 30250 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “379 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği” ile hazine taşınmazları, hak sahibi olarak belirlenenlere aynı ilçe sınırları içerisinde çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar taşınmazın rayiç bedelinin ‰ 1’i (binde biri) bedelle (TAB’lar için en fazla 1.000.000 m2 ’ye kadar) kiraya verilebilmektedir.

Yalova için tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda, çiftçilerimizin hevesli ve istekli olması, gerek iç tüketimde gerek dış tüketimde taleplerin fazla olması, İlimizde bitkisel çay fabrikasının bulunması ve yetiştirilecek ürünlerin bu fabrikada işlenmesi ve uygulanacak projeyle bu işletme ile ilerleyen zamanlarda sözleşmeli üretim yapma imkanının olması, üretimde kullanılmayan tarım arazilerinin tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciliği için müsait bir yapıya sahip olması önemli avantajlar sunmaktadır.

Ayrıca İlimizde Bulunan Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümünün bulunması bu konuda bilimsel araştırmaların yapılması ve çiftçilerimize yönelik eğitimlerin verilmesi, pazar payının ve ekonomik getirisinin yüksek olmasından dolayı ilimizde ormanlık alanda toplanan türlerin (Ihlamur, Defne, Kekik, Karayemiş vb.) yanında; Adaçayı, Altınotu, Tıbbi Nane, Aynısefa, Mürver ve Aronya gibi Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğinde kümelenme modeli ile ilgili olumlu sonuçların elde edilebileceği değerlendirilmektedir”dedi.

İl Müdürümüz ‘’Şifası Doğadan Üretimi Yalova Kadınlarından Projesi” ile ilgili yaptığı açıklamada ise; Projemiz ileYalova’da yetiştirme imkanı bulunan, insanların sağlıklı yaşamında önemli rol oynayan tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yaygınlaştırılarak insanlığın hizmetine sunulabilmesi konularında çalışmalar hedeflenmiştir. Projemiz bu temel üzerinde Yalova’da yetiştirilecek tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması ve değerlendirilmesini sağlamak, kırsal alanda yaşayan kadınlara gelir kaynağı oluşturmak, kadınların istihdamına katkı sağlamak, uygun alanlarda tıbbi ve aromatik bitkilerin kültürel yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, kadınların pazarlama becerilerini geliştirmek, kadın girişimcilerin tarımsal örgütlenmelerine imkan sağlamak, kadınlara düşük maliyetli ve modern tarım metotlarını uygulayabilecek imkanlar sunmak, örnek teşkil ederek, faaliyetlerin bu örnekler emsal alınarak yapılmasına zemin hazırlamak, yüksek arazi rantı karşısında tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak, ve sonuç olarak kadınların gelir seviyesini arttırmayı hedeflemektedir.             

Bölgedeki diğer kentlere göre İstanbul gibi büyük pazara yakınlığı ve kaliteli üretimi nedeniyle İlimiz önemli bir avantajı halen korumaktadır. Bu avantajları ile birlikte kadınların tarımsal üretimde elde edecekleri yenilikler ekonomik getiri anlamında hızlı bir büyüme oluşturacaktır. Projemiz özellikle tarım sektöründe niteliksiz işçi statüsünde çalışan kadınlara yeni bir iş alanı oluşturacaktır. Kırsal alanda kadın girişimciliğini teşvik etmek amacı doğrultusunda sosyal bir proje anlamı da kazanacaktır.

Projemizden, ilimizde yaşayan ve geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan ya da tarımsal faaliyetlere ilgi duyan kadınlarımızın, tarımsal bilgilerini artırmak, yeni çeşitlerle tanıştırmak, ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin hem kozmetik sanayinde hem de tıbbi alanda önemli yer teşkil eden türlerin yetiştiriciliğine sevk ederek, ekonomik anlamda kadınların ve ilimizin kalkınmasına katkı sağlaması beklenmektedir.

Proje girdi maliyetlerinin yüksek olmaması, yüksek işçilik gereksinimlerinin bulunmaması sebebiyle de çekici olan bir projedir.

Projede yer alan üretim konuları:Lavanta (lavandula angustifolia), -Toplam 1 dekar alanda 1 kadın çiftçi, Limon otu (lippia citriodora) -Toplam 2 dekar alanda 2 kadın çiftçi, Kara Mürver ( sambucus nigra) -Toplam 2 dekar alanda 2 kadın çiftçi olarak Yalova il/ilçe köylerinde belirlenen örnek ve önder girişimci, tarımda aktif rol oynayan 5 adet kadın çiftçimiz ile 5 da alanda demonstrasyon çalışması yapılacaktır.

Projede İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Sağladığı Katkılar:

Bu proje çerçevesinde; Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,Yalova Ziraat Odası,Çiftlikköy Ziraat Odası,Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve İŞKUR ile iş birliği içerisinde olunacaktır.

Bu proje çerçevesinde; Eğitim ve Yayım Çalışmaları, Tanıtım Toplantıları, Fide Bakım İşlemleri,Tarla demonstrasyonları,Teknik destek ve teknik geziler düzenlenecektir.

Seçilen kadın çiftçiler ile demonstrasyon parseli oluşturulacaktır. Tohum veya fide temini yapılacak olup toprak hazırlığı bakım işlemlerinin çiftçiler tarafından yapılması konusunda Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personeli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personeli ve Enstitü Müdürlüğü teknik personeli görev alacaktır.

Proje sonucunda yapılan çalışmaların detaylarını içeren 100 adet kitapçık bastırılarak ilgili yerlere dağıtılacaktır.

Çalışmalar basın bültenlerinde duyurulacaktır. Projenin 2. Yılında (2022) tarla parsellerine geziler düzenlenecek, ölçme, değerlendirme formlarıyla çalışmalar kayıt altına alınarak çeşitli teknik gezi organizasyonları ile ilginin ve katılımın yoğunluğuna göre projenin başarısı ve projeye olan talep ölçülmüş olacaktır

Proje Bütçesi 37.000 TL olup, yatırım kapsamına alınmıştır” ifadesini kullandı.

Ardından Vali Muammer Erol, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdulaziz Yeniyol, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sadrettin Doğan ve İl Müdürü Suat Parıldar, kursiyerlere sertifikalarını ve İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan hediyeleri verdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Banvit, IQF şoklama teknolojisiyle gıda israfının da önüne geçmeyi hedefliyorÖnceki Haber

Banvit, IQF şoklama teknolojisiyle gıd...

Akseki’de çiftçiye budama eğitimi verildiSonraki Haber

Akseki’de çiftçiye budama eğitimi verild...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar