BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ, 35 METRE KARELİK KAPALI ALANDA YAŞ KOZA ÜRETİMİNE BAŞLADI.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, 35 metre karelik kapalı alanda yaş koza üretimine başladı.
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, “İpek Böceği Projesi" kapsamında merkez Aşağıköy’de fakülteye ait Araştırma ve Uygulama Alanı’nda 35 metre karelik kapalı alanda yaş koza üretimine başladı. Üretim hakkında açıklama yapan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, ipek böceği yetiştiriciliği konusunda Bilecik’in yeniden eski günlerine dönmesi için başlatılan bu projenin ilk gününde yaş koza larvası serimi gerçekleştirdiklerinin belirtti. Prof. Dr. Doran, “Bir kutu içerisinde bulunan 20 bin yumurta ipek böceği tohumu için ülkemiz şartlarında 750-800 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Diğer bir deyişle 40 dut ağacı gereklidir. Her kutuda 20 bin yumurta vardır ve bunların 18 bininden larva alınabilir. Besleme döneminde ölenler ve küne ile atılanlar çıkarıldığında 16 bin larva gelişebilir. Sonuç olarak 30 gram hesabıyla 480 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Kuruyup solan ve atılan yapraklar da ilave edildiğinde 600 kilogram yaprak, bir kutu ipek böceğini beslemek için yeterli olmaktadır” dedi.
“BİR KOZADAN 800 İLE BİN 200 METRE ARASI İPEK İPLİĞİ ÇIKIYOR”
Kutu başına 26-30 kilogram arasında yaş koza elde edildiğini ifade eden Prof. Dr. Doran, “Bir kozadan 800- bin 200 metre arasında ipek ipliği, 3 kilogram kozadan 1 kilogram ipek üretilebilmektedir. Üretim her yıl Nisan ayı ile başlayıp Mayıs ayı sonu gibi yaklaşık 35-40 gün sürmekte ve yetiştirici için kısa sürede ek bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bir kutu ipek böceğinde yaklaşık 20 bin yumurta bulunmakta, yaklaşık 500-600 kilogram yaprak tüketmekte ve 30-35 kilogram yaş ipek kozası elde edilmektedir. Ortalama yaş koza taban alım fiyatı 35 TL kilogram, bu taban fiyatla 1 kutu ipek böceğinden yaklaşık bin TL civarı gelir elde etmek mümkün olmaktadır. Yeni başlayan biri gerekli tüm şartları yerine getirerek bilinçli bir üretim ile 10 kutu ipek böceğine rahatlıkla bakabilmektedir. Bu da 10 bin TL gibi bir gelir demektir. İpek böceği tohumları, Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak dağıtılmakta ve yetiştiricinin ürettiği yaş koza birlik tarafından garantili olarak geri satın alınmaktadır. Dut bahçesi tesis etmek isteyen yetiştiricilere dut fidanları yine Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak temin edilecektir” diye konuştu.
Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürlüğü uzman personeli ile yetiştiricilere ücretsiz olarak teknik ve teorik danışmanlık hizmeti vermekte olduğu belirtildi. Konuşmaların ardından 35 metre karelik kapalı alanda yaş koza larvası serimi gerçekleştirildi.
Yorum Yazın