Kütahya'nın Simav ilçesinde gün geçtikçe gelişen seracılık vatandaşların hayatını değiştirdi. İlçede 20 yıl öncesinin en gözde geçim kaynakları arasında ilk sıralarda yer alan halıcılık ve keresteciliğin teknolojiye yenik düşmesinin ardından girişimciler, bu kez jeotermal enerji ile ısıtılan seracılığa başladı.
Simav'da, Belediyenin de teşvikiyle Eynal Kaplıcaları bölgesinde yer altından 700 metre derinlikten çıkarılan 160 derecelik sıcak suyun buharınından da yararlanılarak bölgede seracılık başladı. Belediye, girişimcilere yer dahil sıcak ve soğuk su sağlayarak, seracılığı teşvik etti.
Deniz seviyesinden 860 metre yükseklikteki ve kışın sıcaklığın eksi 15 derecelere kadar düştüğü Simav'da şimdilerde 12 ay boyunca jeotermal enerji kullanılarak 400 dekarlık kapalı bir alanda seracılık yapılıyor. Jeotermal enerji sayesinde seralarda zirai ilaç da kullanılmıyor. Domateslerin döllenmesinde arılardan yararlanılıyor. Seralarda yılda ortalama 4 bin ton dolayında domates ile 2 bin ton dolayında salatalık yetiştiriliyor. Üretilen hormonsuz ürünler iç piyasanın yanı sıra bazı büyük illere de gönderilerek ilçeye yıllık yaklaşık 15 milyon lira girdi sağlanırken, 400 kişiye de istihdam oluşturuyor.
Simavlı esnaf İsmail Karaağaç (59), "Ben geçimimi önceleri hırdavat dükkanı işleterek temin ediyordum. Bundan 15 yıl önce Eynal Kaplıcaları bölgesinde kurduğum seralarda şimdi zirai ilaç kullanmadan her biri yarım kilogram dolayında gelen domatesler üretiyorum. Ürettiğim domateslerin kendine has lezzeti ve yola dayanıklılığı gibi özellikleri sayesinde sebzenin başkenti olarak bilinen Antalya'ya gönderiyorum. Sonradan başladığımız seracılık biz Simavlılar'ın hayatını değiştirdi. İşimizden de kazancımızdan da memnunuz. Bizlere bu olanakları sağlayanlara teşekkür ediyoruz" dedi.
Yorum Yazın