Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada olan ülkemizin karpuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Adana'da senenin ilk karpuz hasadı yapıldı. Karataş ilçesinin Bahçe Mahallesi'nde yetişen karpuzlar, Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, bu yıl Adana'da 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını belirterek, Adana'da dekar başına ortalama 5 ton karpuz hasat edileceğini ifade etti. TEKİN, Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünün Adana'da hasat edildiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmasında, Adana'da üretilen karpuzun tarla şartlarında ve kumsal topraklarda bol güneş altında üretildiğini vurgulayan TEKİN, "Bu yüzden Adana karpuzunun kokusu ve aroması güzel olup, sapı taze ve tadı daha lezzetlidir" dedi.
Geçen seneye oranla karpuz üretiminde verimin yüksek olduğunu vurgulayan TEKİN, "Bu sene hava şartlarından dolayı karpuz üretiminde verim yüksek. Adana'da sıcaklık 35 derece civarında, karpuzlar güneşini almış, tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla tüketebilir" dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın DOĞAN da Adana'da erken karpuz hasadında üreticilerin daha fazla kazanç elde etmek için ham karpuz kırımlarının yaşandığını ifade ederek, karpuzların olgunlaşmadan tüketiciye ulaşmaması için 'Ham Karpuz Timleri'nin bu sene de görevlerinin başında olduğunu bildirdi.
Adana'da havanın sıcak olması ile verimin iyi olduğunu söyleyen üretici İbrahim İYİ ise "Geçen seneye oranla dönüm olarak yaklaşık 500 kilogram fazla ürün aldık. Bu sene ekim çoğaldığı ve İran karpuzunun ithalinin artmasıyla birlikte kazanç biraz az oldu" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın