Şekerbank

Sarıbal: Et İthalatı Hiç Durmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıbal: Et İthalatı Hiç Durmadı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli geçen yılsonunda "4-5 ay et ithal etmeyeceğiz" dediği halde 6 aydır kırmızı et ithalatının hiç durmadığını söyledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçen yılsonunda söz verdiği halde 2019 yılında et üretiminde problem olduğu gerekçesiyle et ithalatının devam ettiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakam Bekir Pakdemirli'nin Kasım 2018 tarihinde yaptığı, "Türkiye'nin stokları bol bol yeterli. Türkiye'nin 4-5 ay boyunca ithal etle ilgili bir problemi yok gibi gözüküyor. Bunu tekrar yılbaşından sonra değerlendiririz. Bir ihtiyaç olursa ithalat yapılır. Şimdilik bir ithalata ihtiyacımız yok" açıklamasını da eleştiren Sarıbal, şunları söyledi: "Halka hakaret etmekte sakınca görmeyen Pakdemirli, yalan söylemekten de çekinmiyor. Kasım ayından bu yana her ay et ithalatı yapıldı. 'Yılbaşından soma bakarız' dediği halde ithalat devam etti. Bu dönemde Bosna Hersek, Letonya, Polonya, Sırbistan ve Ukrayna'dan 10 bin ton et ithalatma yaklaşık 300 milyon TL ödendi. Yani Bakan kamuoyuna yalan söyledi." 

Orhan Sarıbal, "Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2019 yılı ilk çeyrek kırmızı et üretimimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.5 azaldı. Son bir yılda nüfus artışımız 1.2 milyon artarken et üretimimiz düşüyor. Bu da halkımızın sofrasında daha az et demektir" dedi.

HALK ET ALAMIYOR

Kişi başına et tüketiminin daha da düşeceğini ifade eden Sarıbal, "Et üretemediğimiz gibi et tüketimimiz de düşüyor. Ekonomik krizin sonucu geliri düşen vatandaş et alamıyor. Kişi başına et tüketimi bu üretimsizlikle 14 kilonun daha da altına düşecek. Hem az et üretiliyor hem de insanların et alacak parası yok" diye konuştu.

Et ithalatının 2010'dan bu yana devam ettiğini vurgulayan Orhan Sarıbal, "O tarihten bugüne kadar 296 bin ton et ithalatına 1.4 milyar dolar ödeme yaptık" dedi. Bu yıl hayvan üretiminde sıkıntı olduğundan fiyatların düşmesi için KurI ban Bayramı öncesi et ithalatının artacağına dikkat çeken Sarıbal, şunları söyledi: "Bu da ülke hayvancılığına darbe demektir. Besiciler artan yem maliyetleri karşısında şu anda başa baş üretim yapıyor. Acilen yem fiyatlarının düşürülmesi ya da besicilik yapanlara yem desteği sağlanması gerekir. Süt ve mera problemi çözülmezse bugün pahalı olan et yarın daha da pahalanacak. AKP'nin uyguladığı kötü tarım politikası maalesef ülkemizi bu hallere getirdi."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
800 küçük baş hayvan yakalandıÖnceki Haber

800 küçük baş hayvan yakalandı

Türkiye’ nin En Uzun İçme Suyu Tüneli TamamlandıSonraki Haber

Türkiye’ nin En Uzun İçme Suyu Tüneli Ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar