Şekerbank

Şap Tüm Anadolu'ya Yayılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şap Tüm Anadolu'ya Yayılıyor
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de şap hastalığının ülke genelinde yayılması nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Son günlerde ülkemizde şap hastalığının yayılması ile ilgili haberler sıklıkla yer almaktadır. Haberlerde Afyon, Aksaray, Burdur, Uşak, Konya, Denizli gibi illerimizde hastalık nedeniyle bazı önlemler alındığı belirtilmektedir. Bu çerçevede örneğin Afyon'da hayvan pazarları kapatılmış, il ve çevresinde her türlü hayvan hareketleri yasaklanmış, Afyon ilimiz karantinaya alınmıştır. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden aldığımız haberler hastalığın bu bölgeleri de sardığı yolundadır. Durum böyle devam ederse hastalığın şu anda salgından etkilenmemiş görünen Trakya, Ege, Akdeniz bölgelerine de yayılma tehlikesi bulunmaktadır.

Hastalıkla mücadeleyi zorlaştıran bir etken de, virüsün Türkiye'de daha önce görülmemiş olan A-Nepal virüslü şap hastalığı olarak belirlenmiş olmasıdır.

Türkiye'de şap hastalığının öteden beri varlığını sürdürdüğü bilinmektedir. Şap hastalığı hayvandan insana bulaşmayan ancak hayvan ticaretini olumsuz etkileyen ve hasta hayvanlarda kilo kaybı nedeniyle verimliliği düşüren virütik bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan virüs, tıpkı grip virüsü gibi, çok sık mutasyona uğramakta, yalnız temas yoluyla değil hava yoluyla da bulaşmakta ve çok fazla varyasyonu bulunmaktadır.

Hastalığın önlenmesinde en etkili yöntemler, yayılmanın önlenmesi için aşılama, hastalığın ortaya çıktığı bölgede karantina uygulama ve hasta hayvanların imha edilmesidir.

Ülkemizde uzun yıllar öncesinden başlayan şap hastalığına karşı mücadele ülkemizde etkili virüs varyasyonlarına karşı aşı üreten Şap Enstitüsünün katkılarıyla bazı başarılar kazansa da bu hastalık Trakya gibi bazı bölgeler dışında tamamen ortadan kaldırılamamıştır.

Bu durumun en önemli nedeni hasta hayvanların imha edilmesinden kaçınılması ve kaçak hayvan girişleriyle ülkemizde daha önce görülmeyen bazı virüs varyasyonlarının sık sık ortaya çıkmasıdır. Nitekim, son salgına neden olan A-Nepal virüsünün de böyle bir virüs olduğu ve Van'dan ülkemize sokulan kaçak hayvanlar tarafından taşındığı anlaşılmıştır.

Bu yeni virüse karşı Şap Enstitüsü tarafından etkili aşı üretilmiş ve kullanımına başlanmıştır. Ancak hastalığın yayılmış olması mücadeleyi zorlaştırmaktadır.

Mücadeleyi zorlaştıran bir diğer etken de ülkemizin Güneydoğusunda halen teröre karşı mücadele kapsamında olağanüstü koşulların yaşanmasıdır. Söz konusu koşullar bölgede etkili bir aşılama kampanyasının yürütülmesine ve karantina sürecinin uygulanmasına imkan vermemektedir.

Bu durumda, yapılması gereken aşılamanın yaygınlaştırılmasının yanı sıra hastalığın yayıldığı görülen bölgelerdeki hayvanların derhal kesilmesi ve kesilen hayvanların yakılarak ya da gömülerek imha edilmesidir.

Ancak çoğunluğu küçük çiftçi olan üreticiler bu durumdan zarar görecekleri için hastalığı gizleme ve kesilen hayvanları piyasaya sürme yoluna gitmektedir. Dolayısıyla üreticilerin kesilen hayvanlar nedeniyle uğrayacakları zararın tazmin edilmesi de hastalığın yayılmasının önlenmesi açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TMO 17 Aralık’ta çeltik alımına başlayacakÖnceki Haber

TMO 17 Aralık’ta çeltik alımına başlayac...

Yetki Karmaşası Hayvancılığa Zarar Veriyor..!Sonraki Haber

Yetki Karmaşası Hayvancılığa Zarar Veriy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar