Şekerbank

Şap Hastalığına Karşı Saha Eğitimi Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şap Hastalığına Karşı Saha Eğitimi Yapıldı

Şap Hastalığı Acil Eylem Planı çerçevesinde Edirne, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi” Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda başladı.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasında İl Müdürü Atilla BAYAZIT; “Bilindiği üzere Sn. Bakanımız Dr Ahmet Eşref FAKIBABA 2018 Yılını Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Kayıplarını Engelleme Yılı olarak ilan etmişti. Çift tırnaklı hayvan hastalıklarından biri olan Şap hastalığı hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Myocarditis sonucu buzağı ve genç hayvanların ölümlerine büyük çapta verim kayıplarına neden olabilir. Ayrıca hastalığın eradikasyonu veya kontrolü de oldukça yüksek maliyetlidir. Bu hedefe ulaşmak için hastalığın epidemiyolojisinin ve en iyi şekilde nasıl kontrol edileceğinin çok iyi bilinmesi gereklidir.

Bölgemiz 2010 yılından bu yana Şap Hastalığından aşılı arilik statüsüne sahiptir. Bu statünün alınabilmesi için uluslararası işbirliği sağlanmış, yoğun ve düzenli küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar program dâhilinde  şap aşısı ile aşılanmış, geçiş noktalarında koruma tedbirleri alınmış, yıllarca süren iş gücü ve emek harcanmış, kontrol ve eradikasyon projeler geliştirilmiş, tüm olumsuzlukların bertarafına yönelik çalışmalar yapılmış, yetiştiriciye yönelik eğitimler düzenlenerek farkındalık arttırılarak bilinç düzeyi yükseltilmiş, yasal alt yapı oluşturularak bölgesel olarak arilik hakkı kazanılmış ve Trakya'ya hayvan hareketlerine kısıtlar getirilmiştir.

Hastalıktan arilik statüsüne girmek için gerekli şartları sağlamak önemli bir süreç ama bu statüyü korumak ayrı bir çaba ve sorumluluk gerektiriyor. Bizde Trakya Bölgesindeki tüm İllerimiz ile koordine halinde gerek personelimiz gerek yetiştiricilerimizle bunun korunması için aşılama ve eğitim çalışmalarına önem veriyor ve gerekli çalışmaları titizlikle yapıyoruz.  Yetiştiricilerimizin ve sahada görev yapan personelin ilgili hayvan sevkleri genelgeleri kapsamında Trakya dışından bölgemize uygun olmayan hayvanların girişlerinin önlenmesi konusunda gereken hassasiyeti gösterdiklerine inancım tamdır.

Bugünden  başlayarak Cuma günü sona erecek olan Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimine Trakya Bölgesinde farklı İllerde görev yapan ve tatbikat amacıyla İlimize gelen ve İl Müdürlüğümüzde misafir ettiğimiz tüm Veteriner Hekim, Teknisyen ve Tekniker arkadaşlarımıza faydalı olacağına inanıyorum” dedi.Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi çerçevesinde Merkez İlçede bir büyükbaş hayvancılık işletmesinde Tam Zamanlı Saha Tatbikatı yapıldı.

Salgın yönetimi eğitiminde senaryo gereği teorik çalışmalar, uygulamalı saha çalışmaları, hastalığın hızlı bildirimi, numune toplama, biyogüvenlik ve etkin mücadele yöntemleri ve kontrol tedbirlerini içeren eğitim ve uygulamalarına yer verilmiştir.

Bakanlık personeli Veteriner Hekim Adil ADIGÜZEL, Dr. Anıl DEMELİ ve Şap Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Can ÇOKÇALIŞKAN’ın eğitimci olarak katıldığı Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi; Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerinde görevli toplam 68 Veteriner Hekimin katılımı ile gerçekleştirilmiştir." dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale'de Tarsim 2018 Yılı Yenilikleri Bilgilendirme Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Çanakkale'de Tarsim 2018 Yılı Yenilikler...

Borçlu Çiftçi, Esnafa Kötü Haber!Sonraki Haber

Borçlu Çiftçi, Esnafa Kötü Haber!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar