Şekerbank

Sanayicilere Uyarı: "Üreticiyi Mağdur Etmeye Çalışanlara Karşı İnceleme Başlattık"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanayicilere Uyarı: "Üreticiyi Mağdur Etmeye Çalışanlara Karşı İnceleme Başlattık"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Denizli'de Acıpayam ilçesindeki Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ'yi ziyaret etti. Ziyaret kapsamında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin yıllık 21,5 milyon ton süt üretimi olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu üretimin yüzde 50'sinin sanayiye gittiğini ifade etti. Yumaklı, sanayi tesislerinin bu sütten daha fazla pay alarak, süt ve süt ürünlerinin üretimini artırmayı ve hem iç piyasadaki ihtiyaçları karşılamayı hem de ihracat hedeflerine ulaşmayı istediklerini dile getirdi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Türkiye genelinde dört fabrikası bulunduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu sayıyı artırmak için planların devam ettiğini söyledi. Süt üretimi konusunda Türkiye'de son dönemde bazı gelişmeler yaşandığını ve bunları yakından takip ettiklerini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: "Son 2-3 haftalık dönemde bazı sanayi tesislerinin geriye dönük faturalar düzenleyerek üreticinin gelirini azaltma veya fiyatları düşürme yönünde faaliyetlerde bulunduğunu tespit ettik. Ticaret Bakanlığımız ile bu durumu yakından takip ediyoruz. Üreticinin sütünü değerinde alarak tüketiciye en uygun şartlarda ulaştıran sanayi kuruluşlarıyla ilgili hiçbir olumsuz görüşümüz yok. Ancak fırsattan istifade ederek, ortamı kendi menfaatlerine evirmek isteyenlere karşı yoğun bir inceleme süreci başlattık."

Bakan Yumaklı, üreticinin elinde kalan süt fazlasını regüle etmek adına geçen haftadan itibaren bir adım attıklarını belirterek, "Yaklaşık 1000 tonluk günlük sütü piyasadan çekeceğiz. Eğer gerekiyorsa bu rakamı da artıracağız. Sene sonuna kadar bu regülasyona devam edeceğiz" dedi. Bu adımın üreticinin elinde ürün kalmamasını sağlamak amacıyla yapıldığını vurgulayan Yumaklı, bu durumu kötüye kullanmak isteyen kuruluşları uyardı.

Türkiye'de süt üretiminin her geçen gün arttığını belirten Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: "Üretici, maliyetlerinin üzerine makul bir karla sürdürülebilir, verimli ve kaliteli bir üretim yapmaya devam edecek. Sanayimiz de bu ürünleri kullanacak, yurt içi ihtiyacı karşıladıktan sonra yurt dışındaki rekabete kendini açacak. Üreticinin ürettiği ürünlerle ilgili fiyat düşümlerini ve ödeme vadelerinin 4-5 aylara çıkmasını görüyoruz. Bu konular hem bizim hem de Ticaret Bakanlığımızın incelemesi altında. Amacımız, üretim ve sanayi tarafını mağdur etmeden belli bir stabilizasyonda gitmesini sağlamak."

Fındık alım fiyatlarına da değinen Bakan Yumaklı, fındığın önemli bir ihracat kalemi olduğunu ve fiyatın hem yurt dışı rekabet hem de yurt içi maliyetler gözetilerek belirlendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TMO, 2024/2025 Dönemi Kabuklu Fındık Alım Fiyatlarını AçıkladıÖnceki Haber

TMO, 2024/2025 Dönemi Kabuklu Fındık Alı...

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Denizli'de Gıda Güvenliği ve Üretim Süreçlerini İncelediSonraki Haber

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Denizli'd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar