Şekerbank

Samsun’da Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli Tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli Tanıtıldı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zirai Karantina toplantı salonunda “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Müdürü İbrahim Sağlam, Zirai Karantina İl Müdürü, TARSİM Samsun Bölge Müdürü, şube ve ilçe müdürleri, kooperatif, oda ve birlik başkanları ile teknik personel katıldı.

İl Müdürü İbrahim Sağlam, toplantıda yaptığı konuşmada, 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2025-2027 yıllarında uygulanacak olan bitkisel üretime yönelik desteklemeler hakkında bilgi verdi. Sağlam, yeni düzenlemeyle birlikte tarımda yeni bir dönemin başladığını ve bitkisel üretim planlamasının eylül ayı itibarıyla hayata geçirildiğini belirtti. İklim değişikliği, nüfus artışı, doğal afetler ve jeopolitik riskler gibi faktörlerin tarımsal üretimi riskli hale getirdiğini vurgulayan Sağlam, bu risklere karşı sürdürülebilir, verimli ve kaliteli bir üretim modeli geliştirdiklerini ifade etti.

Yeni destekleme modelinde suyun merkeze alındığını belirten Sağlam, tarımsal üretim açısından suyun azalması ve kirlenmesi ile büyük bir riskle karşı karşıya olduklarını söyledi. Bakanlık olarak bu risklere sürdürülebilir ve kayıtlı bir sektörle cevap vereceklerini belirtti. Sağlam, verilen tarımsal kredilerin tamamen üretim planlamasına odaklandığını ve hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı gibi konuların üretim planlamasının önemli başlıkları olduğunu ifade etti.

Toplantıda ayrıca, stratejik ürünlerden başlayarak üretim planlaması yapıldığı ve 13 stratejik ürün ile yem bitkilerinin planlama kapsamına alındığı belirtildi. Desteklerin ilk kez üretim döneminden önce açıklandığını ve 2025-2027 yıllarını kapsayan desteklerin bu süreçte duyurulduğunu belirten Sağlam, su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere ilave destek verileceğini söyledi. Kamu tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlara da ilave destek sağlanacağını ifade etti.

Toplantı, bitkisel üretim planlaması ve desteklemeler, hayvansal üretim planlaması ve desteklemeler, sözleşmeli tarım konularında yapılan sunumlar ve karşılıklı soru-cevap ile sona erdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Söke Pamuğu AB’den Coğrafi İşaret Tescili AldıÖnceki Haber

Söke Pamuğu AB’den Coğrafi İşaret Tescil...

Marmarabirlik’te rekolte beyan alımları 16 Eylül’de başlayacakSonraki Haber

Marmarabirlik’te rekolte beyan alımları...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar