TOFİDAS

Samsun’da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Potansiyel

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Potansiyel

Samsun ili, su ürünleri konusunda sahip olduğu stratejik konum, limanları, modern balıkçı tekneleri ve kalifiye iş gücüyle bölgenin lideri konumunda bulunuyor. İl, aynı zamanda su ürünleri işleme, depolama ve aracılık hizmetlerinde de önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ildeki su ürünleri sektörü hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Müdür Sağlam, Karadeniz’de hamsi, palamut, mezgit, istavrit ve barbun gibi balıkların avlanmasının yanı sıra, su ürünleri yetiştiriciliği için yem ham maddesini sağlayan çaça balığının da avlandığını belirtti. İç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlısu levreği gibi balıkların avcılığı yapılıyor.

Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında bulunan balık ve lagün göllerinde önemli bir tıbbi sülük potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Sağlam, bu sülüklerin belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edildiğini kaydetti. Ayrıca, son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliği konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ve özellikle alabalık yetiştiriciliğine yapılan yatırımların büyük önem taşıdığını ifade etti.

Samsun’da 2024 yılında avcılık yoluyla 51.536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13.674 ton olmak üzere toplam 65.210 ton su ürünü üretildi. Karadeniz'den avlanan hamsi, deniz salyangozu gibi balık ürünleri ile Türk somonu, alabalık ve levrek gibi yetiştiricilik ürünleri işlenerek Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Japonya, Rusya, Kore, ABD ve Çin'e ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun'dan 12.231 ton balık ve balık unu yağı ihraç edilmiş ve bu ihracattan 49.975.451 milyon ABD doları ve 34.964.616 milyon Euro döviz girdisi sağlanmıştır.

Denetim faaliyetlerinde de başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Sağlam, kaçak avcılıkla mücadelede önemli adımlar atıldığını ve kurallara uymayan balıkçılara idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri sektöründeki potansiyelin farkında ve bu potansiyeli daha da artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. İl, su ürünleri üretimindeki artış trendini devam ettirerek hem ülke ekonomisine hem de yerel ekonomiye önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siirt'te 2025 Yılının İlk Mera Komisyonu Toplantısı GerçekleştirildiÖnceki Haber

Siirt'te 2025 Yılının İlk Mera Komisyonu...

Yerli ve Milli Çeşit Tohumlar Balıkesir Tarımına Katma Değer SağlıyorSonraki Haber

Yerli ve Milli Çeşit Tohumlar Balıkesir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar