Şekerbank

Samsun'da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor: Üreticilere Önemli Uyarılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun'da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor: Üreticilere Önemli Uyarılar

Eylül 2023'ten itibaren Samsun'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün öncülüğünde, İl ve 17 İlçe Müdürlüklerinden toplam 93 teknik eleman ve paydaş kurumların katılımıyla Kahverengi Kokarca ile mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) Mücadelesi Teknik Talimatı ve 'Kahverengi Kokarca Eylem Planı' kapsamında, Kahverengi Kokarca Mücadele, eğitim-yayım ve kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başarılı ve etkin bir şekilde yürütülmektedir. Kahverengi Kokarcanın mücadelesi, ülkemiz, bölgemiz ve özellikle fındık açısından büyük önem taşımaktadır. Bu zararlı, tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden olan istilacı ve polifag bir türdür. Fındığın yanı sıra elma, armut, turunçgiller, kivi, şeftali, erik, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan, incir, çeltik ve soya fasulyesi gibi birçok ekonomik değeri yüksek ürün için verim ve kalite kaybına yol açmaktadır."

Kahverengi Kokarca ile mücadelede üreticilere uyarılarda bulunan Sağlam, açıklamalarına şöyle devam etti: "İlimizde, başta fındık olmak üzere ekonomik anlamda üretilen tarım ürünleri, üreticilerimizin başlıca gelir kaynağını oluşturmaktadır. Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi Kokarca'nın tahribatını önlemek için üreticilerimizin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri gerekmektedir. Özellikle yoğun çiftleşme ve yumurta bırakma döneminde, yüksek oranda nimf artışı ile (4. ve 5. dönem) karşılaşmamak ve 'lekeli, acılı iç' zararını engellemek için son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmelidir. Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (https://bku.tarimorman.gov.tr/) ile ilaçlama yapılması gerekmektedir."

Sağlam ayrıca, "İlimizde Trissolcus japonicus (Samuray arıcığı) salımı yapılan alanlarda kimyasal ilaçlamaların sınırlandırılması gerekmekte ve böylece biyolojik mücadeleden azami fayda sağlanmaktadır. Üreticilerimiz, ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak Kahverengi Kokarca Mücadelesinde önemli aşama kaydedebilirler" dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2023-2024 Sezonunda İklim Şartları Tarımı Zorluyor: Rekoltede Düşüş BekleniyorÖnceki Haber

2023-2024 Sezonunda İklim Şartları Tarım...

TÜSEDAD Haziran Ayı Çiğ Süt Maliyeti Basın AçıklamasıSonraki Haber

TÜSEDAD Haziran Ayı Çiğ Süt Maliyeti Bas...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar