Şekerbank

Samsun'da Biçerdöverle Hasat Sezonu Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun'da Biçerdöverle Hasat Sezonu Başladı

Biçerdöverle buğday hasat sezonu Bafra Asar Köyünde 23 Haziran 2020 Salı günü itibariyle başladı. Etkinliğe Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Tulum, Asar Köyü Muhtarı, Bafra çiftçileri, İl/ İlçe Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katılım sağladı.

Törende bir konuşma yapan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen; “Bu salgın döneminde gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Biz de tarım potansiyeli yüksek Bafra İlçemiz olarak üretiyoruz, çiftçimiz zenginleşiyor. Hasadın bereketli olmasını temenni ediyorum.” dedi.  Ardından söz alan Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise yaptığı konuşmasında; “Bu hasat gününde Bafra’mızın verimli topraklarında hep beraber toplandık. Bafra zaten verimli topraklarıyla bilinen bir İlçemiz ve bugün de buğday hasadı için buradayız. Bereketli olmasını diliyorum.” dedi.  

Etkinlikte söz alan İl Müdürü İbrahim Sağlam ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Her hasat sezonunda olduğu gibi bu yıl da İl Müdürlüğü olarak, iyi bir hasat sezonu geçirebilmek ve hasat kayıplarını en aza indirebilmek için üreticilerimizle birlikte çalışacağız. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek amacıyla hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler ise takdir edersiniz ki biçerdöver operatörleridir.

Samsun ilimizde yaklaşık 105.000 ha buğday ekilişinin % 80'i biçerdöverle hasat edilmektedir. Bu anlamda biçerdöver operatörlerinin eğitimine büyük önem vermekteyiz. Biçerdöverle hasat edilen alanda, dane kayıplarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmek biçerdöver kullanıcılarının elindedir. Bunun içinse;

1- Operatör belgesi olmayan kişiler hasat yapmamalı,

2- Tam olarak olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli,

3- Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı,

4- Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli,

5- Sabah erken ve akşam saatlerinde nem fazla olacağından hasat yapılmamalı,

6- Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli,

7- Elekler sık sık temizlenmelidir.

Çiftçilerimiz hem ülke hem de kendi ekonomileri açısından meseleye daha duyarlı yaklaşarak; Operatör Belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup, dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde İl/ İlçe Müdürlüklerine bildirerek yetkililerden yardım istemelidirler.

Ayrıca, çiftçilerimiz Anız Yangınlarına karşı da duyarlı davranmalıdır. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine merkez ve ilçelerimizde görev yapan 54 Kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddesine göre işlem yapılacak olup, 2020 yılı cezası 392 TL’dir. Anız Yakma Yasağına uyulmaması halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6831 Sayılı Orman Kanununa göre işlem yapılacağı ve 2020 yılı için 73,68 TL/da cezası uygulanacaktır.

Sözlerimi sonlandırırken 2020 hasat döneminin çiftçilerimiz için bol ve bereketli olmasını dilerim.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eskişehir'de, tarladaki 1 milyon 200 bin marulu dolu vurduÖnceki Haber

Eskişehir'de, tarladaki 1 milyon 200 bin...

Üzümde Sıcak Hava Zararı İle İlgili Çalışmalara BaşlandıSonraki Haber

Üzümde Sıcak Hava Zararı İle İlgili Çalı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar